FNV kondigt nog meer stakingen in metaal- en technieksector aan

Stakingen • FNV wil onder meer een structurele loonsverhoging van ruim 10 procent om de gestegen inflatie te compenseren.
Robert L. Smid Robert L. Smid
(Foto: Shutterstock)

Vakbond FNV kondigt een volgende staking aan in de metaal- en technieksector. Werknemers in Friesland en de Noordoostpolder (Flevoland) dreigen maandag 27 mei hun werk neer te leggen.

Vandaag (donderdag 23 mei) wordt er al gestaakt in Drenthe, morgen (vrijdag 24 mei) in Noord-Holland en Utrecht. FNV roept, net als vakbond CNV, medewerkers op om hun werk 24 uur neer te leggen.

Werkgevers blijven zich volgens FNV-onderhandelaar Peter Reniers verzetten tegen het afsluiten van een goede nieuwe cao. “Het gebrek aan bereidheid om tegemoet te komen aan onze belangrijkste cao-eisen blijft zwaar teleurstellend. We hebben de afgelopen cao-periode fors ingeleverd op koopkracht, maar hier lijken de werkgevers totaal geen boodschap aan te hebben.” Bij onder meer Pranger-Rosier en Spie wordt het werk neergelegd. Volgens Reniers wordt in de metaalsector gestaakt totdat er een voor de vakbond goed akkoord ligt.

10 procent

Het cao-conflict in de sector metaal- en technieksector, waarin ongeveer 320 duizend mensen werken en waar bijvoorbeeld installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en goud- en zilversmeden onder vallen, duurt nu zo’n maand. FNV wil onder meer een structurele loonsverhoging van ruim 10 procent om de gestegen inflatie te compenseren. Daarbovenop eist de vakbond 100 euro bruto per maand voor een betere koopkracht.

Werkgeversvereniging Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) stelt overigens wel degelijk gereageerd te hebben op het eindbod van de vakbonden, zo meldde onderhandelaar Ron Follon vorige week aan AM. Follon: “We hebben het afgewezen en daarbij ook verwezen naar het eindbod dat we daarvoor gedaan hebben. Op dit moment vinden er acties en stakingen plaats. Maar acties en stakingen brengen de nieuwe cao’s in de metaal en techniek niet dichterbij. De terugkeer naar de cao-tafel wel. Ik roep vakbonden dan ook op om terug te keren naar de onderhandelingstafel.”

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.