Nieuwe cao aanstaande voor schadesector

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Werknemers in de schadebranche kunnen een loonsverhoging tegemoet zien (Foto: Shutterstock)

De werkgevers en de vakbonden in de sector Metaal & Techniek zijn in de nacht van 8 april tot een cao-afspraak gekomen. Onder de vakbonden zijn FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie akkoord. Koninklijke Metaalunie (KMU) is afgehaakt. “De KMU mag tot uiterlijk 15 april aansluiten maar heeft recht op inspraak op deze cao verspeeld voor de komende cao-periode”, schrijft CNV in een persbericht. Aan de huidige uitkomst ging een periode van stakingen vooraf in meerdere sectoren, maar niet in de autoschade- en carrosseriebranche.

Volgens de nieuwe cao ontvangen werknemers per 1 juli een structurele eerste loonsverhoging van 42,50 euro nominaal. Daarbij krijgen ze een eenmalige compensatie van 382,50 euro, ter compensatie van de gemiste cao-maanden (oktober 2021-juli 2022). Op 1 september volgt een tweede loonsverhoging van 2,75 procent, 3,25 procent per 1 maart 2023 en 0,6 procent per 1 januari 2024. Dit resulteert uiteindelijk in een loonstijging van 7,4 procent binnen 11 maanden, aldus CNV.

Generactiepact

Ook de jeugdlonen gaan er minimaal 9 procent op vooruit. Verder wordt het generatiepact een structureel recht voor onbepaalde tijd en kunnen ouderen, dankzij een zware beroepenregeling, 3 jaar voor hun pensioenleeftijd stoppen met werken. De cao loopt met terugwerkende kracht vanaf 1 oktober 2021 tot en met 31 maart 2024.

De komende tijd wordt dit cao-onderhandelingsresultaat ter goedkeuring voorgelegd aan de leden van de bonden. Later vandaag wordt een reactie verwacht van onder andere de Focwa. 

FNV Metaal en CNV zeggen verbijsterd te zijn door het te elfder ure afhaken van de Metaalunie.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

Nieuwe cao aanstaande voor schadesector | Automotive Online

Nieuwe cao aanstaande voor schadesector

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Werknemers in de schadebranche kunnen een loonsverhoging tegemoet zien (Foto: Shutterstock)

De werkgevers en de vakbonden in de sector Metaal & Techniek zijn in de nacht van 8 april tot een cao-afspraak gekomen. Onder de vakbonden zijn FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie akkoord. Koninklijke Metaalunie (KMU) is afgehaakt. “De KMU mag tot uiterlijk 15 april aansluiten maar heeft recht op inspraak op deze cao verspeeld voor de komende cao-periode”, schrijft CNV in een persbericht. Aan de huidige uitkomst ging een periode van stakingen vooraf in meerdere sectoren, maar niet in de autoschade- en carrosseriebranche.

Volgens de nieuwe cao ontvangen werknemers per 1 juli een structurele eerste loonsverhoging van 42,50 euro nominaal. Daarbij krijgen ze een eenmalige compensatie van 382,50 euro, ter compensatie van de gemiste cao-maanden (oktober 2021-juli 2022). Op 1 september volgt een tweede loonsverhoging van 2,75 procent, 3,25 procent per 1 maart 2023 en 0,6 procent per 1 januari 2024. Dit resulteert uiteindelijk in een loonstijging van 7,4 procent binnen 11 maanden, aldus CNV.

Generactiepact

Ook de jeugdlonen gaan er minimaal 9 procent op vooruit. Verder wordt het generatiepact een structureel recht voor onbepaalde tijd en kunnen ouderen, dankzij een zware beroepenregeling, 3 jaar voor hun pensioenleeftijd stoppen met werken. De cao loopt met terugwerkende kracht vanaf 1 oktober 2021 tot en met 31 maart 2024.

De komende tijd wordt dit cao-onderhandelingsresultaat ter goedkeuring voorgelegd aan de leden van de bonden. Later vandaag wordt een reactie verwacht van onder andere de Focwa. 

FNV Metaal en CNV zeggen verbijsterd te zijn door het te elfder ure afhaken van de Metaalunie.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.