EC wil vrijer verkeer van voertuigen

Redactie Redactie
• Laatste update:

Antonio Tajani, vicevoorzitter van de Europese Commissie, heeft een plan ingediend dat de procedure voor herinschrijving van een voertuig in een ander EU-land sterk moet vereenvoudigen. De voorgestelde regeling maakt het ook gemakkelijker om gebruikte auto’s uit een ander EU-land te importeren.

Nederlanders die in een auto van hun buitenlandse werkgever rijden, zijn niet langer automatisch verplicht deze in Nederland te laten registreren en verder dienen burgers die een deel van het jaar in een ander EU-land wonen, bijvoorbeeld ter overwintering, hun voertuig niet meer telkens in dat land aan te melden. Ook wordt het bij de verhuizing naar een andere lidstaat gemakkelijker de eigen auto over te zetten.

Verhuurbedrijven zullen veel geld besparen doordat zij tijdens de vakantieperiodes auto`s naar een ander EU-land kunnen overbrengen zonder deze opnieuw te laten registreren. Tot slot maken de nieuwe regels het onmogelijk om een gestolen auto in een ander EU-land te laten registreren.

Anderhalf miljard
Binnen de EU verhuizen jaarlijks rond de 3,5 miljoen personen- en bestelwagens, bussen en vrachtauto’s naar een andere lidstaat. De bijbehorende administratie kost nu gemiddeld 400 euro per voertuig. Door de procedures te versoepelen, zou er tot 1,5 miljard euro bespaard kunnen worden.

De huidige regels verschillen sterk per land en zijn vaak strijdig met het principe van vrij verkeer van goederen, diensten en werknemers en daarmee schadelijk voor de economische groei en het creëren van werkgelegenheid in Europa.

Onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de EC, wijst uit dat mensen die in een ander EU-land gaan wonen of werken, de registratie van hun voertuig tot de grootste obstakels bij van hun migratie rekenen.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.