Europese Commissie onderzoekt ‘dumping’ Chinese EV’s

China • De Duitse autobranche vreest echter een handelsoorlog.
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Om oneerlijke concurrentie tegen te gaan, gaat de Europese Commissie onderzoeken of China haar elektrische auto’s met subsidie onder de kostprijs verkoopt. Die oneerlijke concurrentie schaadt onder meer Europese autofabrikanten, zegt commissievoorzitter Ursula von der Leyen in haar jaarlijkse ’troonrede’. De EU zou kunnen besluiten tot strafmaatregelen.

“De wereldmarkt wordt overspoeld door goedkopere Chinese elektrische auto’s”, constateert Von der Leyen in haar zogeheten o Staat van de EU-toespraak in het Europees Parlement in Straatsburg. De prijs wordt “kunstmatig laag gehouden met enorme staatssubsidies. Dat verstoort onze markt”.

De Duitse autobranche is nauw betrokken met China, en vreest een handelsoorlog. Het land stribbelde daarom eerder tegen op een onderzoek naar ‘dumping’ door China. Toch sprak de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck  van een ‘juiste houding’ van Brussel om oneerlijke concurrentie tegen te gaan.

Frankrijk daarentegen, dringt al langer aan op een onderzoek. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire sprak bij een bezoek aan Berlijn van een “goed besluit” van Brussel. Hij stelt dat de Europese Unie haar belangen moet verdedigen.

Tegenzet

Le Maire verklaarde ook dat Europa met een tegenzet moet komen als China met die subsidies de handelsregels overtreedt. Parijs heeft al langer opgeroepen tot actie tegen het dumpen van goedkope elektrische auto’s uit China op de Europese markt.

De Italiaanse vicepremier en transportminister Matteo Salvini zei dat zijn partij hier al lang voor heeft gewaarschuwd en dat Europa laat is met actie.

Waarschuwingen

Ook waarschuwde Stellantis-ceo Carlos Tavares eerder al dat de EU in moet grijpen tegen China. Hij gelooft dat het voor Europese fabrikanten zwaar is om te concurreren tegen Chinese fabrikanten omdat zij veel meer staatssteun ontvangen en niet te maken hebben met strenge milieueisen. Volgens Tavares kunnen Chinese autofabrikanten daardoor tot veertig procent goedkoper produceren.

Onderzoek: ‘Auto-industrie EU verliest miljarden door Chinese EV-invasie’

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.

Europese Commissie onderzoekt ‘dumping’ Chinese EV’s | Automotive Online

Europese Commissie onderzoekt ‘dumping’ Chinese EV’s

China • De Duitse autobranche vreest echter een handelsoorlog.
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Om oneerlijke concurrentie tegen te gaan, gaat de Europese Commissie onderzoeken of China haar elektrische auto’s met subsidie onder de kostprijs verkoopt. Die oneerlijke concurrentie schaadt onder meer Europese autofabrikanten, zegt commissievoorzitter Ursula von der Leyen in haar jaarlijkse ’troonrede’. De EU zou kunnen besluiten tot strafmaatregelen.

“De wereldmarkt wordt overspoeld door goedkopere Chinese elektrische auto’s”, constateert Von der Leyen in haar zogeheten o Staat van de EU-toespraak in het Europees Parlement in Straatsburg. De prijs wordt “kunstmatig laag gehouden met enorme staatssubsidies. Dat verstoort onze markt”.

De Duitse autobranche is nauw betrokken met China, en vreest een handelsoorlog. Het land stribbelde daarom eerder tegen op een onderzoek naar ‘dumping’ door China. Toch sprak de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck  van een ‘juiste houding’ van Brussel om oneerlijke concurrentie tegen te gaan.

Frankrijk daarentegen, dringt al langer aan op een onderzoek. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire sprak bij een bezoek aan Berlijn van een “goed besluit” van Brussel. Hij stelt dat de Europese Unie haar belangen moet verdedigen.

Tegenzet

Le Maire verklaarde ook dat Europa met een tegenzet moet komen als China met die subsidies de handelsregels overtreedt. Parijs heeft al langer opgeroepen tot actie tegen het dumpen van goedkope elektrische auto’s uit China op de Europese markt.

De Italiaanse vicepremier en transportminister Matteo Salvini zei dat zijn partij hier al lang voor heeft gewaarschuwd en dat Europa laat is met actie.

Waarschuwingen

Ook waarschuwde Stellantis-ceo Carlos Tavares eerder al dat de EU in moet grijpen tegen China. Hij gelooft dat het voor Europese fabrikanten zwaar is om te concurreren tegen Chinese fabrikanten omdat zij veel meer staatssteun ontvangen en niet te maken hebben met strenge milieueisen. Volgens Tavares kunnen Chinese autofabrikanten daardoor tot veertig procent goedkoper produceren.

Onderzoek: ‘Auto-industrie EU verliest miljarden door Chinese EV-invasie’

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.