AMV: vraagprijs occasions in februari licht gedaald, hybride populair

Occasions • De showroomprijzen gingen meer omlaag dan de gerealiseerde verkoopprijzen.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
(foto: Promedia).

Het verschil tussen de gemiddelde zoekprijs die consumenten opgeven voor een auto, en de gemiddelde vraagprijs in de showroom is in februari iets kleiner geworden. Dit blijkt uit een analyse van het zoekgedrag van consumenten op Autotrack.nl.

Volgens eigenaar Automotive Mediaventions is de gemiddelde zoekprijs nu 17.461 euro terwijl de gemiddelde vraagprijs van occasions uitkomt op 23.297. Een tweedehands auto kost op Autotrack.nl gemiddeld nu 5.836 euro meer dan de gemiddelde prijs die consumenten in hun zoekopdracht opgeven. In december was dit verschil nog 6.024 euro.

Dataleverancier Autodata constateert een prijsstijging in februari. Uit de maandcijfers van het bedrijf blijkt dat de showroomvraagprijzen op 1 maart 0,41 procentpunt hoger waren dan op 1 februari. 

Hybride

AMV constateert verder dat autokopers in februari bereid zijn om meer geld uit te geven voor een hybride-auto dan een volledig elektrisch exemplaar. ‘Hybride auto’s werden gemiddeld met een 3 procent ruimer budget gezocht, terwijl de koper van een elektrische auto een kleine 4 procent minder wilde uitgeven,’ aldus AMV.

Wat verder opvalt in het zoekgedrag is volgens AMV dat autokopers in februari duidelijk op zoek waren naar jonge occasions. ‘Voor het eerst werd het meest gezocht naar auto’s van maximaal 4 jaar oud, dus uit 2020. Ook 2021 werd iets populairder’, laat het bedrijf weten.

Prijsniveau

Auto1 Group rapporteerde vorige maand juist dat de gemiddelde vraagprijs daalde met 4,5 procent tot 24.368 euro. Kijken we naar de werkelijk gerealiseerde verkoopprijzen in januari, dan constateert Auto1 Group een lichte daling van 0,6 procent. Volgens het European Used Car Price Report is dit het laagste prijsniveau sinds september 2021.

Uit deze index bleek verder dat de groothandelsprijzen voor tweedehands auto’s in 2023 nauwelijks fluctueerden, maar in januari van dit jaar daalden (-3,3%). ‘Op jaarbasis daalden de groothandelsprijzen van occasions met 5,3 procent’, meldt Auto1 Group.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.  

AMV: vraagprijs occasions in februari licht gedaald, hybride populair | Automotive Online

AMV: vraagprijs occasions in februari licht gedaald, hybride populair

Occasions • De showroomprijzen gingen meer omlaag dan de gerealiseerde verkoopprijzen.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
(foto: Promedia).

Het verschil tussen de gemiddelde zoekprijs die consumenten opgeven voor een auto, en de gemiddelde vraagprijs in de showroom is in februari iets kleiner geworden. Dit blijkt uit een analyse van het zoekgedrag van consumenten op Autotrack.nl.

Volgens eigenaar Automotive Mediaventions is de gemiddelde zoekprijs nu 17.461 euro terwijl de gemiddelde vraagprijs van occasions uitkomt op 23.297. Een tweedehands auto kost op Autotrack.nl gemiddeld nu 5.836 euro meer dan de gemiddelde prijs die consumenten in hun zoekopdracht opgeven. In december was dit verschil nog 6.024 euro.

Dataleverancier Autodata constateert een prijsstijging in februari. Uit de maandcijfers van het bedrijf blijkt dat de showroomvraagprijzen op 1 maart 0,41 procentpunt hoger waren dan op 1 februari. 

Hybride

AMV constateert verder dat autokopers in februari bereid zijn om meer geld uit te geven voor een hybride-auto dan een volledig elektrisch exemplaar. ‘Hybride auto’s werden gemiddeld met een 3 procent ruimer budget gezocht, terwijl de koper van een elektrische auto een kleine 4 procent minder wilde uitgeven,’ aldus AMV.

Wat verder opvalt in het zoekgedrag is volgens AMV dat autokopers in februari duidelijk op zoek waren naar jonge occasions. ‘Voor het eerst werd het meest gezocht naar auto’s van maximaal 4 jaar oud, dus uit 2020. Ook 2021 werd iets populairder’, laat het bedrijf weten.

Prijsniveau

Auto1 Group rapporteerde vorige maand juist dat de gemiddelde vraagprijs daalde met 4,5 procent tot 24.368 euro. Kijken we naar de werkelijk gerealiseerde verkoopprijzen in januari, dan constateert Auto1 Group een lichte daling van 0,6 procent. Volgens het European Used Car Price Report is dit het laagste prijsniveau sinds september 2021.

Uit deze index bleek verder dat de groothandelsprijzen voor tweedehands auto’s in 2023 nauwelijks fluctueerden, maar in januari van dit jaar daalden (-3,3%). ‘Op jaarbasis daalden de groothandelsprijzen van occasions met 5,3 procent’, meldt Auto1 Group.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.