Consumentenonderzoek: over 10 jaar rijdt autonome auto beter dan wij

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
De meeste mensen zeggen graag een boek te lezen in een zelfrijdende auto. (Foto: Shutterstock)

Zeven op de tien consumenten denkt dat autonome voertuigen binnen tien jaar beter kunnen autorijden dan mensen. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van softwareontwikkelaar Ansys onder 22 duizend mensen in 11 verschillende landen. Van de respondenten zegt 24 procent dat premium automerken de veiligste zelfrijdende auto’s zullen bieden, terwijl 20 procent verwacht dat techbedrijven het voortouw nemen.

Ansys is ontwikkelaar van software voor engineering-simulatie en wilde weten welke perceptie consumenten wereldwijd hebben van autonome voertuigen. Uit het rapport blijkt dat Japanners het meeste vertrouwen hebben in autonome voertuigen; 83 procent denkt dat zelfrijdende auto’s binnen tien jaar beter kunnen rijden dan mensen en 38 procent van hen denkt zelfs dat zelfrijdende auto’s nu al rijvaardiger zijn dan mensen. Uit eerdere onderzoeken bleek dat mensen steeds positiever denken over zelfrijdende auto’s. Anderzijds zijn er ook veel criticasters, vooral in de wetenschap, over autonoom rijden. Onder andere Carlo van de Weijer (TU Eindhoven) en Peter van der Knaap (SWOV) verwachten dat autonome auto’s in de binnenstand een brug te ver zal blijken.

De chipmakers van Ansys zijn een andere mening toegedaan. “We staan aan de vooravond van een volledig autonoom tijdperk dat een revolutie teweeg zal brengen. Dit rapport bevestigt het wereldwijde optimisme voor autonome voertuigen, maar toont ook de legitieme zorgen”, aldus Eric Bantignie, vicepresident en general manager Ansys.

Onderzoekers van de SWOV en de RAI Vereniging verwachten de eerste volledig zelfrijdende auto’s (fase 5) op zijn vroegst pas in 2065 op de markt.

Hacken 

Gevraagd naar punten waar mensen zich ongerust over maken bij zelfrijdend auto’s, antwoordt 59 procent te vrezen voor een ongeluk als gevolg van technisch falen. Ook zegt 42 procent van de mensen zich zorgen te maken over de risico’s gehackt te worden. Een derde van de mensen zegt de vrije tijd in de zelfrijdende auto graag te willen besteden aan het lezen van een boek (32%), muziek luisteren of film kijken (30%), werken (19%) en 15 procent zegt in die tijd te willen eten en drinken.

De overgrote meerderheid van de jongeren (87% van de 18- tot 24-jarigen) zegt klaar te zijn voor de zelfrijdende auto, terwijl mensen boven de 65 jaar denken er nooit in te gaan rijden. Volgens Dariu Gavrilla, expert op het gebied van zelfrijdende auto’s en verbonden aan de Universiteit van Delft, kunnen we autonome auto’s niet eerder dan 2040 verwachten.

Bekijk het onderzoek van Ansys in de Automotive Kennisbank.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Consumentenonderzoek: over 10 jaar rijdt autonome auto beter dan wij | Automotive Online

Consumentenonderzoek: over 10 jaar rijdt autonome auto beter dan wij

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
De meeste mensen zeggen graag een boek te lezen in een zelfrijdende auto. (Foto: Shutterstock)

Zeven op de tien consumenten denkt dat autonome voertuigen binnen tien jaar beter kunnen autorijden dan mensen. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van softwareontwikkelaar Ansys onder 22 duizend mensen in 11 verschillende landen. Van de respondenten zegt 24 procent dat premium automerken de veiligste zelfrijdende auto’s zullen bieden, terwijl 20 procent verwacht dat techbedrijven het voortouw nemen.

Ansys is ontwikkelaar van software voor engineering-simulatie en wilde weten welke perceptie consumenten wereldwijd hebben van autonome voertuigen. Uit het rapport blijkt dat Japanners het meeste vertrouwen hebben in autonome voertuigen; 83 procent denkt dat zelfrijdende auto’s binnen tien jaar beter kunnen rijden dan mensen en 38 procent van hen denkt zelfs dat zelfrijdende auto’s nu al rijvaardiger zijn dan mensen. Uit eerdere onderzoeken bleek dat mensen steeds positiever denken over zelfrijdende auto’s. Anderzijds zijn er ook veel criticasters, vooral in de wetenschap, over autonoom rijden. Onder andere Carlo van de Weijer (TU Eindhoven) en Peter van der Knaap (SWOV) verwachten dat autonome auto’s in de binnenstand een brug te ver zal blijken.

De chipmakers van Ansys zijn een andere mening toegedaan. “We staan aan de vooravond van een volledig autonoom tijdperk dat een revolutie teweeg zal brengen. Dit rapport bevestigt het wereldwijde optimisme voor autonome voertuigen, maar toont ook de legitieme zorgen”, aldus Eric Bantignie, vicepresident en general manager Ansys.

Onderzoekers van de SWOV en de RAI Vereniging verwachten de eerste volledig zelfrijdende auto’s (fase 5) op zijn vroegst pas in 2065 op de markt.

Hacken 

Gevraagd naar punten waar mensen zich ongerust over maken bij zelfrijdend auto’s, antwoordt 59 procent te vrezen voor een ongeluk als gevolg van technisch falen. Ook zegt 42 procent van de mensen zich zorgen te maken over de risico’s gehackt te worden. Een derde van de mensen zegt de vrije tijd in de zelfrijdende auto graag te willen besteden aan het lezen van een boek (32%), muziek luisteren of film kijken (30%), werken (19%) en 15 procent zegt in die tijd te willen eten en drinken.

De overgrote meerderheid van de jongeren (87% van de 18- tot 24-jarigen) zegt klaar te zijn voor de zelfrijdende auto, terwijl mensen boven de 65 jaar denken er nooit in te gaan rijden. Volgens Dariu Gavrilla, expert op het gebied van zelfrijdende auto’s en verbonden aan de Universiteit van Delft, kunnen we autonome auto’s niet eerder dan 2040 verwachten.

Bekijk het onderzoek van Ansys in de Automotive Kennisbank.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.