RDW draait 7,3 miljoen euro verlies in 2016

Rob Blom Rob Blom
• Laatste update:

Dit blijkt uit het deze maand gepubliceerde jaarverslag van de RDW. De omzet kwam uit op ruim 215 miljoen euro, dat is 5 procent hoger dan in 2015. Deze stijging is volgens de RDW het gevolg van meer kentekenonderzoeken en de uitgifte van rijbewijzen. De kosten stegen volgens het jaarverslag onder andere door een investering van 10 miljoen euro in de vernieuwing van ict-systemen en het invullen van een verplicht kenteken voor landbouwvoertuigen. Deze wet werd echter niet doorgevoerd. Ook waren er volgens RDW hogere personele lasten en algemene kosten.

“De omzet van kentekenonderzoeken steeg als gevolg van aanhoudende import van voertuigen (vooral uit Duitsland) en dit leverde flinke werkdruk op bij de keuringsstations”, staat in het jaarverslag. De kosten stegen ook door de Swalmense affaire; het onderzoek naar deze auto’s kostte 600 duizend euro. De grootste bedragen zijn voor inhuur van organisatie- en adviesbureaus (€ 1,6 miljoen) inclusief adviezen met betrekking tot het dossier Dieselfraude.

RDW zegt niets over verwachtingen voor 2017. Wel verwacht de dienst dat de  voorbereidingen op de elektronische e-ID op het rijbewijs dit jaar veel aandacht en energie van de organisatie zal vragen.

Stijging aantal recalls

Verder meldt RDW in zijn jaarverslag een toegenomen aantal recalls door fabrikanten, van 261 in 2015 naar 321 in 2016. “Fabrikanten melden steeds vaker een mogelijk gevaar bij de RDW”, constateert de Rijksdienst. “De media-aandacht in 2016 (voor recalls, red) heeft hier zeker aan bijgedragen. Daarnaast zijn er in 2016 meer voertuigen teruggeroepen vanwege een gevaarlijk onderdeel, bijvoorbeeld een airbag, dat voorkwam in meerdere merken en types voertuigen. Ook zijn er voor het eerst voertuigen teruggeroepen naar aanleiding van softwarefraude (dieselgate, red).”

Meer apk-sancties

Ook het aantal sancties en waarschuwingen aan apk-keurmeesters steeg, mede door een andere onderzoeksaanpak. Er werden in 2016 264 waarschuwingen uitgedeeld (151 in 2015) en van 259 keurmeesters werd de bevoegdheid tijdelijk ingetrokken (242 in 2015). Het aantal sancties tegen erkenninghouders (waaronder de apk) steeg van 418 in 2015 naar 669 in 2016. “In de meeste gevallen hadden de erkenninghouders en keurmeesters onzorgvuldig gehandeld bij het afmelden van voertuigen voor de apk”, aldus de RDW.

Geplaatst in rubriek:
Rob Blom
Rob Blom

Rob Blom is freelance journalist.

RDW draait 7,3 miljoen euro verlies in 2016 | Automotive Online

RDW draait 7,3 miljoen euro verlies in 2016

Rob Blom Rob Blom
• Laatste update:

Dit blijkt uit het deze maand gepubliceerde jaarverslag van de RDW. De omzet kwam uit op ruim 215 miljoen euro, dat is 5 procent hoger dan in 2015. Deze stijging is volgens de RDW het gevolg van meer kentekenonderzoeken en de uitgifte van rijbewijzen. De kosten stegen volgens het jaarverslag onder andere door een investering van 10 miljoen euro in de vernieuwing van ict-systemen en het invullen van een verplicht kenteken voor landbouwvoertuigen. Deze wet werd echter niet doorgevoerd. Ook waren er volgens RDW hogere personele lasten en algemene kosten.

“De omzet van kentekenonderzoeken steeg als gevolg van aanhoudende import van voertuigen (vooral uit Duitsland) en dit leverde flinke werkdruk op bij de keuringsstations”, staat in het jaarverslag. De kosten stegen ook door de Swalmense affaire; het onderzoek naar deze auto’s kostte 600 duizend euro. De grootste bedragen zijn voor inhuur van organisatie- en adviesbureaus (€ 1,6 miljoen) inclusief adviezen met betrekking tot het dossier Dieselfraude.

RDW zegt niets over verwachtingen voor 2017. Wel verwacht de dienst dat de  voorbereidingen op de elektronische e-ID op het rijbewijs dit jaar veel aandacht en energie van de organisatie zal vragen.

Stijging aantal recalls

Verder meldt RDW in zijn jaarverslag een toegenomen aantal recalls door fabrikanten, van 261 in 2015 naar 321 in 2016. “Fabrikanten melden steeds vaker een mogelijk gevaar bij de RDW”, constateert de Rijksdienst. “De media-aandacht in 2016 (voor recalls, red) heeft hier zeker aan bijgedragen. Daarnaast zijn er in 2016 meer voertuigen teruggeroepen vanwege een gevaarlijk onderdeel, bijvoorbeeld een airbag, dat voorkwam in meerdere merken en types voertuigen. Ook zijn er voor het eerst voertuigen teruggeroepen naar aanleiding van softwarefraude (dieselgate, red).”

Meer apk-sancties

Ook het aantal sancties en waarschuwingen aan apk-keurmeesters steeg, mede door een andere onderzoeksaanpak. Er werden in 2016 264 waarschuwingen uitgedeeld (151 in 2015) en van 259 keurmeesters werd de bevoegdheid tijdelijk ingetrokken (242 in 2015). Het aantal sancties tegen erkenninghouders (waaronder de apk) steeg van 418 in 2015 naar 669 in 2016. “In de meeste gevallen hadden de erkenninghouders en keurmeesters onzorgvuldig gehandeld bij het afmelden van voertuigen voor de apk”, aldus de RDW.

Geplaatst in rubriek:
Rob Blom
Rob Blom

Rob Blom is freelance journalist.