RDW, Politie en VbV stoppen samenwerking bij bestrijding voertuigcriminaliteit

Autodiefstal • De samenwerking wordt ‘op een andere wijze’ voortgezet.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
(Foto: Shutterstock)

De publiek-private samenwerking binnen het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) stopt. Dat meldt de Vereniging Verbond van Verzekeraars (VbV) in een persbericht.

RDW, Politie en de VbV hebben gezamenlijk besloten de samenwerking per 1 juni 2024 op een andere wijze voort te zetten. Dit besluit is genomen vanwege technologische ontwikkelingen en de Wet Politiegegevens.

Logische stap

“Het is een logische stap om vanuit onze eigen verantwoordelijkheden verder te werken aan het bestrijden van voertuigcriminaliteit”, zegt Gert Jan Holland, divisiemanager RDW. “De politie en de RDW blijven samenwerken binnen hun wettelijke taken en blijven ook samenwerken met het Verbond van Verzekeraars en het VbV, maar niet meer binnen het convenant-LIV.”

“Het blijft voor ons allemaal van belang dat we voertuigcriminaliteit in een vroeg stadium kunnen signaleren en daar tegen kunnen optreden. Waar dat binnen de wettelijke bepalingen en grenzen kan, werken we zoveel mogelijk samen en delen we informatie.”

Toyota

De politie noteerde in 2023 in totaal 5.844 aangiftes van gestolen personenauto’s. Daarvan werd 47 procent weer teruggevonden, het hoogste aandeel in tien jaar tijd. Toyota was vorig jaar, net als in 2022, het meest gestolen merk. Dieven hadden het vooral voorzien op hybride auto’s van het Japanse automerk. Het meest gestolen model is met 612 diefstallen de Toyota RAV4. De kans dat dit model wordt gestolen is volgens het LIV 1 op 63.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.