Tesla verhoogt prijzen Model Y op Chinese markt

Tesla • Het nieuws volgt daags op de mededeling dat Tesla in Nederland prijzen blijft verlagen.
Kim Andriessen Kim Andriessen
Tesla in China.
(Foto: Shutterstock)

Tesla gaat de prijzen van zijn populaire Model Y-versies in China verhogen. De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s past daarmee opnieuw zijn prijzen aan op de grootste markt voor elektrische voertuigen ter wereld, zo meldt het ANP. In oktober draaide het bedrijf eerdere prijsverlagingen in China al terug.

Nadat de prijs van de Model Y Performance SUV op 27 oktober werd verhoogd, zullen nu ook de prijzen van de andere Model Y-varianten volgen. Wanneer dat precies zal gebeuren is nog niet bekend, zei een in China gevestigde vertegenwoordiger van Tesla tegen persbureau Bloomberg. Hoeveel duurder de auto zal worden, is ook nog niet duidelijk.

De afgelopen maanden verlaagde Tesla de prijzen regelmatig in China. Dat het bedrijf deze trend nu doorbreekt, houdt volgens Bloomberg verband met een update die Tesla vorige maand doorvoerde op de in China gebouwde versie van de Model Y. Zo kreeg de auto nieuw lichtmetaal en een nieuwe afwerking van het interieur.

Het nieuws volgt daags op de mededeling dat Tesla in Nederland de prijzen blijft verlagen. De Model Y is hier in de eenvoudigste uitvoering, met achterwielaandrijving en een WLTP-actieradius van 455 kilometer, nu 2.000 euro goedkoper. De auto heeft nu een vanafprijs van 44.990 euro en daarmee komt de compacte SUV voor particuliere kopers precies onder het subsidieplafond van de SEPP.

Duitsland

Tesla heeft een grote fabriek in Shanghai en ontketende een jaar geleden een prijzenoorlog in China door de prijzen van zijn modellen te verlagen om de verkopen aan te jagen. Veel concurrenten op de Chinese markt schroefden daarop ook hun prijzen terug.

Chinese elektrische autofabrikanten als Nio, XPeng en BYD stonden dinsdag (7 november) ook onder druk op de Chinese aandelenmarkten. Dat kwam mede doordat persbureau Reuters meldde dat Tesla van plan zou zijn om in zijn Duitse fabriek een nieuwe auto te produceren die 25.000 euro gaat kosten. Met het nieuwe model, dat aanzienlijk goedkoper is dan de huidige Tesla’s, wil topman Elon Musk de concurrentie aangaan met goedkopere Chinese en Europese automerken. Musk zei niet wanneer de productie van start gaat.

Tesla verhoogt prijzen Model Y op Chinese markt | Automotive Online

Tesla verhoogt prijzen Model Y op Chinese markt

Tesla • Het nieuws volgt daags op de mededeling dat Tesla in Nederland prijzen blijft verlagen.
Kim Andriessen Kim Andriessen
Tesla in China.
(Foto: Shutterstock)

Tesla gaat de prijzen van zijn populaire Model Y-versies in China verhogen. De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s past daarmee opnieuw zijn prijzen aan op de grootste markt voor elektrische voertuigen ter wereld, zo meldt het ANP. In oktober draaide het bedrijf eerdere prijsverlagingen in China al terug.

Nadat de prijs van de Model Y Performance SUV op 27 oktober werd verhoogd, zullen nu ook de prijzen van de andere Model Y-varianten volgen. Wanneer dat precies zal gebeuren is nog niet bekend, zei een in China gevestigde vertegenwoordiger van Tesla tegen persbureau Bloomberg. Hoeveel duurder de auto zal worden, is ook nog niet duidelijk.

De afgelopen maanden verlaagde Tesla de prijzen regelmatig in China. Dat het bedrijf deze trend nu doorbreekt, houdt volgens Bloomberg verband met een update die Tesla vorige maand doorvoerde op de in China gebouwde versie van de Model Y. Zo kreeg de auto nieuw lichtmetaal en een nieuwe afwerking van het interieur.

Het nieuws volgt daags op de mededeling dat Tesla in Nederland de prijzen blijft verlagen. De Model Y is hier in de eenvoudigste uitvoering, met achterwielaandrijving en een WLTP-actieradius van 455 kilometer, nu 2.000 euro goedkoper. De auto heeft nu een vanafprijs van 44.990 euro en daarmee komt de compacte SUV voor particuliere kopers precies onder het subsidieplafond van de SEPP.

Duitsland

Tesla heeft een grote fabriek in Shanghai en ontketende een jaar geleden een prijzenoorlog in China door de prijzen van zijn modellen te verlagen om de verkopen aan te jagen. Veel concurrenten op de Chinese markt schroefden daarop ook hun prijzen terug.

Chinese elektrische autofabrikanten als Nio, XPeng en BYD stonden dinsdag (7 november) ook onder druk op de Chinese aandelenmarkten. Dat kwam mede doordat persbureau Reuters meldde dat Tesla van plan zou zijn om in zijn Duitse fabriek een nieuwe auto te produceren die 25.000 euro gaat kosten. Met het nieuwe model, dat aanzienlijk goedkoper is dan de huidige Tesla’s, wil topman Elon Musk de concurrentie aangaan met goedkopere Chinese en Europese automerken. Musk zei niet wanneer de productie van start gaat.