Lagere winst voor Tesla, productie in 2024 valt terug

Tesla • Tesla verklaart de lagere winst verder door de toenemende kosten van onderzoeksprojecten en AI. De prijsverlagingen van vorig jaar spelen ook een rol.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
Productie in 2024 valt 'aanzienlijk' lager uit dan in 2023 (Foto: Tesla).

Tesla boekt 17,66 miljard dollar brutowinst in 2023. Dat is een daling van 15 procent vergeleken met een jaar eerder, zo blijkt uit de jaarcijfers van Tesla.

De omzet van de Amerikaanse automaker stijgt in 2023 wel met 19 procent tot 96 miljard dollar. De brutomarge van Tesla ligt op 18 procent. Dat is hoger dan concurrerende automerken.

In het vierde kwartaal van 2023 stijgt de omzet wel minder hard dan in de rest van het jaar. In dat kwartaal stijgt de omzet met 3 procent. Dat komt overeen met het laagste groeitempo in meer dan drie jaar.

Ondanks dat Tesla vorig jaar maar liefst 35 procent meer auto’s produceerde, daalde de winst. Dat komt onder andere door de prijsverlagingen dat het bedrijf doorvoerde om de verkoop aan te jagen. In Nederland werd de Tesla Model Y onlangs nog 2 duizend euro goedkoper.

Desondanks werd Tesla in het laatste kwartaal van 2023 voorbijgestreefd door BYD als best verkopende merk van elektrische auto’s wereldwijd.

Tesla verklaart de lagere winst verder door de toenemende kosten van onderzoeksprojecten en AI. Ook spelen de kosten van de productie van de Cybertruck mee. Uit het jaarverslag blijkt dat de operationele uitgaven van Tesla in 2023 stegen met 22 procent tot 8,77 miljard dollar. De productiekosten per auto namen afgelopen jaar wel af.

Minder productie 2024

Tesla verwacht voor dit jaar een ‘aanzienlijk lagere’ productie van nieuwe auto’s, vergeleken met 2023. Dat komt volgens het bedrijf omdat in zijn grote fabriek in Texas ook gewerkt wordt aan weer een volgende generatie Tesla’s.

Het zou gaan om een nieuwe auto met de instapprijs van 25 duizend dollar. Persbureau Reuters meldde eerder dat Tesla de leveranciers heeft vertelt dat de productie in juni 2025 moet starten.

Importtarief

Volgens Elon Musk gaan Chinese autofabrikanten wereldwijde concurrenten “vernietigen” zolang er geen extra handelsbarrières worden ingevoerd. Dat zei de Tesla-topman bij de presentatie van de jaarcijfers, meldt Automotive News Europe.

“Als er geen handelsbarrières zijn ingesteld, zullen ze vrijwel alle andere autofabrikanten ter wereld zo ongeveer vernietigen,” zei hij. “Ze zijn buitengewoon goed”, aldus Musk.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Lagere winst voor Tesla, productie in 2024 valt terug | Automotive Online

Lagere winst voor Tesla, productie in 2024 valt terug

Tesla • Tesla verklaart de lagere winst verder door de toenemende kosten van onderzoeksprojecten en AI. De prijsverlagingen van vorig jaar spelen ook een rol.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
Productie in 2024 valt 'aanzienlijk' lager uit dan in 2023 (Foto: Tesla).

Tesla boekt 17,66 miljard dollar brutowinst in 2023. Dat is een daling van 15 procent vergeleken met een jaar eerder, zo blijkt uit de jaarcijfers van Tesla.

De omzet van de Amerikaanse automaker stijgt in 2023 wel met 19 procent tot 96 miljard dollar. De brutomarge van Tesla ligt op 18 procent. Dat is hoger dan concurrerende automerken.

In het vierde kwartaal van 2023 stijgt de omzet wel minder hard dan in de rest van het jaar. In dat kwartaal stijgt de omzet met 3 procent. Dat komt overeen met het laagste groeitempo in meer dan drie jaar.

Ondanks dat Tesla vorig jaar maar liefst 35 procent meer auto’s produceerde, daalde de winst. Dat komt onder andere door de prijsverlagingen dat het bedrijf doorvoerde om de verkoop aan te jagen. In Nederland werd de Tesla Model Y onlangs nog 2 duizend euro goedkoper.

Desondanks werd Tesla in het laatste kwartaal van 2023 voorbijgestreefd door BYD als best verkopende merk van elektrische auto’s wereldwijd.

Tesla verklaart de lagere winst verder door de toenemende kosten van onderzoeksprojecten en AI. Ook spelen de kosten van de productie van de Cybertruck mee. Uit het jaarverslag blijkt dat de operationele uitgaven van Tesla in 2023 stegen met 22 procent tot 8,77 miljard dollar. De productiekosten per auto namen afgelopen jaar wel af.

Minder productie 2024

Tesla verwacht voor dit jaar een ‘aanzienlijk lagere’ productie van nieuwe auto’s, vergeleken met 2023. Dat komt volgens het bedrijf omdat in zijn grote fabriek in Texas ook gewerkt wordt aan weer een volgende generatie Tesla’s.

Het zou gaan om een nieuwe auto met de instapprijs van 25 duizend dollar. Persbureau Reuters meldde eerder dat Tesla de leveranciers heeft vertelt dat de productie in juni 2025 moet starten.

Importtarief

Volgens Elon Musk gaan Chinese autofabrikanten wereldwijde concurrenten “vernietigen” zolang er geen extra handelsbarrières worden ingevoerd. Dat zei de Tesla-topman bij de presentatie van de jaarcijfers, meldt Automotive News Europe.

“Als er geen handelsbarrières zijn ingesteld, zullen ze vrijwel alle andere autofabrikanten ter wereld zo ongeveer vernietigen,” zei hij. “Ze zijn buitengewoon goed”, aldus Musk.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.