Zweedse dealerholding Hedin koopt activiteiten Stern

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Het wordt geen fusie maar een overname. (Foto: Stern)

Stern Groep verkoopt al zijn automotive activiteiten aan het Zweedse Hedin. Dat meldt de dealerholding vandaag. Hedin heeft een bod gedaan op Stern Facilitair (waarin alle auto-activiteiten zijn ondergebracht) en dat is geaccepteerd door directie en de raad van commissarissen van wat ooit Nederlands grootste dealerholding was. De transactiesom bedraagt 103 miljoen euro, waarvan 83 miljoen contant. Het Bovemij-belang is geen onderdeel van de transactie. De overname moet aan het eind van het eerste kwartaal van 2022 zijn afgerond.

De transactie betreft alle bedrijfsactiva van de kernactiviteiten van Stern, die bestaan uit de dealeractiviteiten, de schadeherstelactiviteiten, de autoverhuuractiviteiten en holdingactiviteiten. Hedin Mobility Group beschouwt de Euronext Amsterdam-notering van Stern momenteel niet als een wenselijk platform voor verdere groei, schrijft Stern.Bij het bekendmaken van de fusiebesprekingen in 2020 waren er twijfels over Hedin. “Het moet nog blijken of Hedin in staat is een bedrijf van de omvang die het nu heeft goed te kunnen managen. Daarbij heeft het een behoorlijk gestretchte balans, met relatief weinig eigen vermogen.”

Eind januari 2020 kondigden Stern en Hedin aan exclusieve gesprekken te starten over het samenvoegen van hun auto-activiteiten. Vanwege de reisbeperkingen als gevolg van de Covid-pandemie werden deze gesprekken uitgesteld en worden deze nu omgezet in een bod van Hedin Mobility Group op alle aandelen in Stern Facilitair.

Schaal

In lijn met de aanleiding voor de eerdere fusiegesprekken, gelooft Hedin dat het combineren van de twee bedrijven zorgt voor commerciële synergie en “een nieuwe stap in het creëren van een pan-Europese mobiliteitsaanbieder met Stern als Nederlandse hub”, zo staat in het statement. “Hedin brengt de schaal en financiële middelen met zich mee om Stern een belangrijke rol te laten spelen in zijn bedrijfsplannen. Stern zal ook profiteren van het benutten van de belangrijke IT- en andere systemen die Hedin Mobility Group in zijn andere Europese markten inzet.” Met de overname wil Hedin inspelen op de voortdurende consolidatie van autoretail in Europa, schrijft Stern in het persbericht. 

Bovemij

Na de voorgenomen transactie en de uitkering van een buitengewoon dividend van 14,75 euro per aandeel (de huidige koers schommelt rond de 13 euro) is Stern Groep N.V. schuldenvrij. Na de transactie zullen strategische opties worden onderzocht voor het Bovemij-belang, dat bij Stern blijft. De boekwaarde van dit belang bedraagt 19,3 miljoen euro op basis van de laatste officiële waardering van Bovemij. Stern is van mening dat de huidige marktwaarde van het belang in Bovemij aanzienlijk hoger is dan de huidige boekwaarde. Bovemij maakte in het eerste halfjaar 31 miljoen euro winst. Stern bezit 5 procent van de aandelen in de verzekeraar.

In de nieuwe Automotive Dealerholding Top 60, die dinsdag wordt gepresenteerd, zakt Stern naar plek vier. De uitgave is nu al te pre-orderen.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.