Verhuizing Athlon kost Flevoland 12,5 miljoen inkomsten motorrijtuigenbelasting

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Het hoofdkantoor en alle auto's van Athlon verhuisden per 1 mei naar Schiphol (foto: Athlon)

De verhuizing van het hoofdkantoor van Athlon Car Lease van Almere naar Schiphol op 1 mei kost de provincie Flevoland jaarlijks circa 12,5 miljoen euro aan weggevallen inkomsten uit motorrijtuigenbelasting. Dit wordt gecompenseerd door een vervallen uitkering uit het Provinciefonds. Onderaan de streep heeft Flevoland volgend jaar 2,6 miljoen minder inkomsten door het vertrek van Athlon. Het verlies loopt op tot 3,1 miljoen euro in 2023.

Opcenten

Dit blijkt uit de Perspectiefnota 2020-2023 van de provincie Flevoland. Hierin staat ook dat de lagere motorrijtuigenbelasting in Noord-Holland – met het laagste tarief aan provinciale opcenten van alle provincies in Nederland – voor Athlon meespeelde bij de beslissing om te verhuizen. “Athlon heeft in bestuurlijk overleg met gemeente en provincie ook aangegeven dat zij alle opties voor het uitbreiden van hun kantoorruimte in overweging zou nemen en het verschil in opcenten motorrijtuigenbelasting tussen de provincies hierin meespeelde”, staat in de Perspectiefnota. Athlon stond in 2018 op nummer 2 in de Automotive Leasemaatschappij top 60.

In feite zijn per 1 mei enkel de directie van Athlon en een aantal administratieve diensten naar Schiphol verhuisd. Maar ook het wagenpark van 72.500 auto’s, waarvoor wegenbelasting moet worden betaald, gaat naar de provincie Noord-Holland. Volgens Omroep Flevoland zou Athlon hierdoor enkele tonnen besparen. 

Athlon is om een reactie gevraagd. 

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

Verhuizing Athlon kost Flevoland 12,5 miljoen inkomsten motorrijtuigenbelasting | Automotive Online

Verhuizing Athlon kost Flevoland 12,5 miljoen inkomsten motorrijtuigenbelasting

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Het hoofdkantoor en alle auto's van Athlon verhuisden per 1 mei naar Schiphol (foto: Athlon)

De verhuizing van het hoofdkantoor van Athlon Car Lease van Almere naar Schiphol op 1 mei kost de provincie Flevoland jaarlijks circa 12,5 miljoen euro aan weggevallen inkomsten uit motorrijtuigenbelasting. Dit wordt gecompenseerd door een vervallen uitkering uit het Provinciefonds. Onderaan de streep heeft Flevoland volgend jaar 2,6 miljoen minder inkomsten door het vertrek van Athlon. Het verlies loopt op tot 3,1 miljoen euro in 2023.

Opcenten

Dit blijkt uit de Perspectiefnota 2020-2023 van de provincie Flevoland. Hierin staat ook dat de lagere motorrijtuigenbelasting in Noord-Holland – met het laagste tarief aan provinciale opcenten van alle provincies in Nederland – voor Athlon meespeelde bij de beslissing om te verhuizen. “Athlon heeft in bestuurlijk overleg met gemeente en provincie ook aangegeven dat zij alle opties voor het uitbreiden van hun kantoorruimte in overweging zou nemen en het verschil in opcenten motorrijtuigenbelasting tussen de provincies hierin meespeelde”, staat in de Perspectiefnota. Athlon stond in 2018 op nummer 2 in de Automotive Leasemaatschappij top 60.

In feite zijn per 1 mei enkel de directie van Athlon en een aantal administratieve diensten naar Schiphol verhuisd. Maar ook het wagenpark van 72.500 auto’s, waarvoor wegenbelasting moet worden betaald, gaat naar de provincie Noord-Holland. Volgens Omroep Flevoland zou Athlon hierdoor enkele tonnen besparen. 

Athlon is om een reactie gevraagd. 

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.