Athlon en Leaseplan voor de rechter om Defensie-tender

Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
• Laatste update:
Athlon komt op een fors hoger bedrag uit dan Leaseplan (Foto: Shutterstock)

Autoleasebedrijf Athlon heeft een kort geding aangespannen tegen de rijksoverheid in een aanbestedingsprocedure van het ministerie van Defensie. Leaseplan won deze tender volgens Athlon op oneigenlijke gronden. Beide leasemaatschappijen bevestigen aan Automotive dat er een zaak dient, maar zolang deze onder de rechter ligt willen ze niet reageren.

De raamovereenkomst met Defensie omvat het beheer van een wagenpark van 14 duizend auto’s gedurende een jaar, met de mogelijkheid tot verlenging tot maximaal acht jaar.

‘Schot hagel’

Tijdens de aanbesteding zou Athlon met een inschrijving zijn gekomen van 62 miljoen euro. Leaseplan zou voor 53 miljoen euro hebben ingeschreven. “Dit valt buiten de normale bandbreedte,” zei Athlon-advocaat Stellingwerff Beintema erover voor de Haagse voorzieningenrechter. Dat schrijft vakblad vakblad de Jurist, dat de zaak naar buiten bracht. In eerdere aanbestedingen waar beide maatschappijen op inschreven, lag het verschil tussen de offertes rond de 1,5 procent, aldus de advocaat van Athlon, die spreekt van een “onverklaard gat” in de offerte van Leaseplan.Leaseplan werd eerder dit jaar gekocht door ALD Automotive. Lees hier onze analyse.

Leaseplan ziet dat zelf anders, zo meldt de Jurist. Tijdens de rechtszaak zou advocaat Nikee Groot hebben gesproken van “een schot hagel, vol verkeerde aannames”. Volgens de advocaat heeft Leaseplan zijn eigen kosten beter onder controle, mede dankzij zijn automatiseringssystemen.

Athlon eist in het kort geding dat de aanbesteding opnieuw wordt gedaan. In september ging de leasemaatschappij ook in beroep tegen een verloren aanbesteding van het drinkwaterbedrijf Evides. Toen werd het in het gelijk gesteld. In het verleden was Athlon nog betrokken bij een fraudeschandaal in een aanbesteding van Defensie.

De uitspraak volgt over drie weken.

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de titels in de divisie Mobility & Automotive van Promedia, waaronder Automotive Management en Fleet&Mobility. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed eten.

Athlon en Leaseplan voor de rechter om Defensie-tender | Automotive Online

Athlon en Leaseplan voor de rechter om Defensie-tender

Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
• Laatste update:
Athlon komt op een fors hoger bedrag uit dan Leaseplan (Foto: Shutterstock)

Autoleasebedrijf Athlon heeft een kort geding aangespannen tegen de rijksoverheid in een aanbestedingsprocedure van het ministerie van Defensie. Leaseplan won deze tender volgens Athlon op oneigenlijke gronden. Beide leasemaatschappijen bevestigen aan Automotive dat er een zaak dient, maar zolang deze onder de rechter ligt willen ze niet reageren.

De raamovereenkomst met Defensie omvat het beheer van een wagenpark van 14 duizend auto’s gedurende een jaar, met de mogelijkheid tot verlenging tot maximaal acht jaar.

‘Schot hagel’

Tijdens de aanbesteding zou Athlon met een inschrijving zijn gekomen van 62 miljoen euro. Leaseplan zou voor 53 miljoen euro hebben ingeschreven. “Dit valt buiten de normale bandbreedte,” zei Athlon-advocaat Stellingwerff Beintema erover voor de Haagse voorzieningenrechter. Dat schrijft vakblad vakblad de Jurist, dat de zaak naar buiten bracht. In eerdere aanbestedingen waar beide maatschappijen op inschreven, lag het verschil tussen de offertes rond de 1,5 procent, aldus de advocaat van Athlon, die spreekt van een “onverklaard gat” in de offerte van Leaseplan.Leaseplan werd eerder dit jaar gekocht door ALD Automotive. Lees hier onze analyse.

Leaseplan ziet dat zelf anders, zo meldt de Jurist. Tijdens de rechtszaak zou advocaat Nikee Groot hebben gesproken van “een schot hagel, vol verkeerde aannames”. Volgens de advocaat heeft Leaseplan zijn eigen kosten beter onder controle, mede dankzij zijn automatiseringssystemen.

Athlon eist in het kort geding dat de aanbesteding opnieuw wordt gedaan. In september ging de leasemaatschappij ook in beroep tegen een verloren aanbesteding van het drinkwaterbedrijf Evides. Toen werd het in het gelijk gesteld. In het verleden was Athlon nog betrokken bij een fraudeschandaal in een aanbesteding van Defensie.

De uitspraak volgt over drie weken.

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de titels in de divisie Mobility & Automotive van Promedia, waaronder Automotive Management en Fleet&Mobility. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed eten.