‘Voorstel EU: e-fuels toch uitgezonderd van verkoopverbod 2035’

Verbod op verbrandingsmotor • De technologie van de verbrandingsmotoren moet voorkomen dat ze op andere brandstoffen kunnen rijden.
Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
(Foto: Shutterstock)

De Europese Commissie heeft voorgesteld de verkoop van nieuwe auto’s met verbrandingsmotor na 2035 toe te staan als ze alleen op klimaatneutrale e-brandstoffen rijden. Dat meldt Reuters op basis van een document met de voorstellen van de Commissie aan het Duitse ministerie van vervoer.

Het voorgestelde verbod op de verkoop van nieuwe auto’s met verbrandingsmotoren vanaf 2035 kwam eerder deze maand plotseling op losse schroeven te staan in een fase die door de wetgevers in Brussel werd gezien als formaliteit.

De lidstaten zelf waren namelijk al akkoord met het verbod.

Onder druk van de Duitse regeringspartij FDP heeft de Commissie naar verluidt nu dus voorgesteld dat voertuigen met verbandingsmotoren vanaf 2035 kunnen worden toegelaten, maar dat hun technologie moet voorkomen dat ze op andere brandstoffen kunnen rijden dan e-fuels, zo blijkt uit het document.

Eerder zei het Duitse ministerie van vervoer, dat geleid wordt door een FDP-minister, dat de gesprekken met de Commissie over het geplande einde van nieuwe verbrandingsmotoren vanaf 2035 vorderen, maar het kon niet zeggen wanneer een akkoord zou worden bereikt.

‘Voorstel EU: e-fuels toch uitgezonderd van verkoopverbod 2035’ | Automotive Online

‘Voorstel EU: e-fuels toch uitgezonderd van verkoopverbod 2035’

Verbod op verbrandingsmotor • De technologie van de verbrandingsmotoren moet voorkomen dat ze op andere brandstoffen kunnen rijden.
Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
(Foto: Shutterstock)

De Europese Commissie heeft voorgesteld de verkoop van nieuwe auto’s met verbrandingsmotor na 2035 toe te staan als ze alleen op klimaatneutrale e-brandstoffen rijden. Dat meldt Reuters op basis van een document met de voorstellen van de Commissie aan het Duitse ministerie van vervoer.

Het voorgestelde verbod op de verkoop van nieuwe auto’s met verbrandingsmotoren vanaf 2035 kwam eerder deze maand plotseling op losse schroeven te staan in een fase die door de wetgevers in Brussel werd gezien als formaliteit.

De lidstaten zelf waren namelijk al akkoord met het verbod.

Onder druk van de Duitse regeringspartij FDP heeft de Commissie naar verluidt nu dus voorgesteld dat voertuigen met verbandingsmotoren vanaf 2035 kunnen worden toegelaten, maar dat hun technologie moet voorkomen dat ze op andere brandstoffen kunnen rijden dan e-fuels, zo blijkt uit het document.

Eerder zei het Duitse ministerie van vervoer, dat geleid wordt door een FDP-minister, dat de gesprekken met de Commissie over het geplande einde van nieuwe verbrandingsmotoren vanaf 2035 vorderen, maar het kon niet zeggen wanneer een akkoord zou worden bereikt.