Bestelautoverkoop EU in februari 18 procent lager

Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
• Laatste update:
Het chiptekort raakt ook de bedrijfsautobranche. (Foto: Volkswagen)

Het aantal nieuw verkochte bestelauto’s in de EU lag in februari dit jaar 18,2 procent lager dan vorig jaar, zo meldt de Europese associatie Acea. In totaal werden er 106.899 light commercial vehicles (tot 3,5 ton) verkocht. Acea noemt de tekorten aan halfgeleiders als belangrijkste reden.

De totale EU markt voor bedrijfswagens (licht, medium en trucks) liet een daling zien van 15,7 procent naar 131.874 eenheden. Alleen het zwaarste segment (>16ton) liet een lichte stijging zien, van 0,4 procent.

2022 fors in de min

In het bestelautosegment lieten alle vier de vier belangrijkste EU-markten een afname in het aantal registraties van nieuwe bestelauto’s zien: Spanje (-27,1%), Frankrijk (-23,6%) en Duitsland (-12,0%) in de dubbele cijfers, terwijl Italië (-6,3%) een iets bescheidenere daling optekende.Bekijk het volledige overzicht in de Automotive Kennisbank.

Tijdens de eerste twee maanden van het jaar daalden de registraties van nieuwe lichte bedrijfsvoertuigen in de Europese Unie met 16,3 procent tot in totaal 206.345 eenheden. Alle grote markten in de regio lieten een daling zien, waarbij Spanje de sterkste daling noteerde (-27,1%).

In Nederland werden er in januari en februari iets meer dan 10 duizend bedrijfsauto’s verkocht, ruim 20 procent minder dan vorig jaar. De verkopen in 2021 waren nagenoeg gelijk aan 2020.

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de titels in de divisie Mobility & Automotive van Promedia, waaronder Automotive Management en Fleet&Mobility. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed eten.