Europese autoverkoop plust 14,6 procent in oktober

Nieuwverkoop • Volledig elektrische auto’s zijn goed voor een marktaandeel van veertien procent.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
(Foto: Shutterstock)

Er zijn in oktober ruim 855 duizend auto’s geregistreerd in de Europese Unie. Dat is een groei van 14,6 procent vergeleken met oktober 2022. Dat meldt brancheorganisatie Acea.

De registraties groeien al vijftien maanden op rij. In Frankrijk groeide het aantal registraties dit jaar met 21,9 procent. Ook in Italië (+20%) en Spanje (+18,1%) namen de registraties flink toe. In Duitsland groeide de markt minder hard met een toename van 4,9 procent in de eerste 10 maanden van 2023. In Nederland daalde het aantal registraties in oktober.

Elektrische auto

In oktober steeg het marktaandeel van elektrische auto’s naar 14,2 procent, een stijging van 2 procentpunt vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. In de eerste tien maanden dit jaar had de elektrische auto een marktaandeel van 14 procent, en daarmee is de elektrische auto voor het eerst meer geregistreerd dan de diesel (13,9) in Europa. Hybride elektrische auto’s vertegenwoordigen een marktaandeel van 29 procent, terwijl benzineauto’s goed zijn voor een marktaandeel 33,4 procent.

In totaal werden er bijna 122 duizend elektrische auto’s verkocht vorige maand in de EU. België, Cyprus en Tsjechië vielen op met stijgingen van rond de 150 procent. Denemarken liet een verkoopverdubbeling zien en in Spanje gingen de elektroverkopen met 88 procent omhoog. In Duitsland, een van de belangrijkste automarkten van Europa, zijn elektrische auto’s minder populair. Daar namen de verkopen met slechts 4,3 procent toe.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.