Acea: verkoopkrimp op Europese automarkt, afzet EV’s daalt met 11 procent

Acea • De Europese autobranche wijt de verkoopdaling in maart aan de paasvakantie
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

De Europese automarkt heeft vorige maand voor het eerst dit jaar een kleine krimp laten zien, zo meldt ANP. Volgens de Europese brancheorganisatie Acea komt dat waarschijnlijk doordat Pasen dit jaar vroeg viel. In verschillende landen betekende het een lange vakantie in maart en daarin hebben autodealers minder auto’s verkocht.

In totaal werden in de Europese Unie vorige maand ongeveer 1 miljoen nieuwe personenwagens op kenteken gezet. Dat is dik 5 procent minder dan een jaar eerder. De afzet van volledig elektrische auto’s daalde daarbij met ruim 11 procent tot 134.397 voertuigen. Vooral in Duitsland liepen de verkoopcijfers flink terug.

Leidinggevenden uit de Europese automotive zien de toekomst minder rooskleurig in dan een jaar geleden, zo bleek uit een eerder onderzoek van KPMG onder duizend ‘executives’ uit de auto-industrie.

Nederland

Ook in Nederland was sprake van een kleine terugval. Dit was eerder al gemeld door Bovag en RAI Vereniging. Volgens de branche was maart niettemin ook een goede maand. De verkoopcijfers van vorig jaar bestonden voor een groot deel uit naleveringen, wat een vertekend beeld geeft.

Zo blijkt uit Acea-cijfers dat in de maand maart 37.119 nieuwe personenauto’s een nieuw kenteken kregen tegenover 37.309 auto’s in 2023. In februari waren dat er 30.414 (2023: 27.930) en in januari 34.477 (2023: 32.666).

De ANWB constateert dat ook in Nederland elektrisch rijden minder in trek is. Voor het eerst in jaren is de groep die niet (28 procent) van plan is elektrisch te gaan rijden, groter dan de groep die dit binnen vijf jaar wel (27 procent) van plan is, zo meldt de ANWB na onderzoek.

Bezien over de eerste drie maanden van het jaar lieten de automarkten van zowel de EU als Duitsland en Nederland wel groei zien. Acea telde in totaal bijna 2,8 miljoen verkochte wagens. Dat is ruim 4 procent meer dan in de eerste drie maanden van vorig jaar.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.

Acea: verkoopkrimp op Europese automarkt, afzet EV’s daalt met 11 procent | Automotive Online

Acea: verkoopkrimp op Europese automarkt, afzet EV’s daalt met 11 procent

Acea • De Europese autobranche wijt de verkoopdaling in maart aan de paasvakantie
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

De Europese automarkt heeft vorige maand voor het eerst dit jaar een kleine krimp laten zien, zo meldt ANP. Volgens de Europese brancheorganisatie Acea komt dat waarschijnlijk doordat Pasen dit jaar vroeg viel. In verschillende landen betekende het een lange vakantie in maart en daarin hebben autodealers minder auto’s verkocht.

In totaal werden in de Europese Unie vorige maand ongeveer 1 miljoen nieuwe personenwagens op kenteken gezet. Dat is dik 5 procent minder dan een jaar eerder. De afzet van volledig elektrische auto’s daalde daarbij met ruim 11 procent tot 134.397 voertuigen. Vooral in Duitsland liepen de verkoopcijfers flink terug.

Leidinggevenden uit de Europese automotive zien de toekomst minder rooskleurig in dan een jaar geleden, zo bleek uit een eerder onderzoek van KPMG onder duizend ‘executives’ uit de auto-industrie.

Nederland

Ook in Nederland was sprake van een kleine terugval. Dit was eerder al gemeld door Bovag en RAI Vereniging. Volgens de branche was maart niettemin ook een goede maand. De verkoopcijfers van vorig jaar bestonden voor een groot deel uit naleveringen, wat een vertekend beeld geeft.

Zo blijkt uit Acea-cijfers dat in de maand maart 37.119 nieuwe personenauto’s een nieuw kenteken kregen tegenover 37.309 auto’s in 2023. In februari waren dat er 30.414 (2023: 27.930) en in januari 34.477 (2023: 32.666).

De ANWB constateert dat ook in Nederland elektrisch rijden minder in trek is. Voor het eerst in jaren is de groep die niet (28 procent) van plan is elektrisch te gaan rijden, groter dan de groep die dit binnen vijf jaar wel (27 procent) van plan is, zo meldt de ANWB na onderzoek.

Bezien over de eerste drie maanden van het jaar lieten de automarkten van zowel de EU als Duitsland en Nederland wel groei zien. Acea telde in totaal bijna 2,8 miljoen verkochte wagens. Dat is ruim 4 procent meer dan in de eerste drie maanden van vorig jaar.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.