‘GM claimt alleenrecht op gebruik van naam Cruise’

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
General Motors sleept Ford voor de rechter vanwege het schenden van het handelsmerk Cruise. (Foto: Cruise)

Autofabrikant General Motors heeft een rechtszaak aangespannen in Californië tegen autofabrikant Ford, vanwege het schenden van het auteursrecht op de merknaam Cruise. Dat schrijft persbureau Bloomberg.

Beide Amerikaanse automerken werken afzonderlijk aan de ontwikkeling van besturingssystemen voor autonome auto’s. Zo is GM het autonome automerk Cruise gestart, in samenwerking met Microsoft. In deze joint venture – waarin GM een meerderheidsbelang heeft – ontwikkelt het onder andere de Super Cruise-technologie voor Cadillac om handsfree te kunnen rijden.

Rechtszaak

Ford doopte zijn besturingssysteem CoPilot360 onlangs om tot Blue Cruise, en dat is bij GM in het verkeerde keelgat geschoten. Ford meent dat Cruise, vanwege het gebruik van de term cruise control door meerdere autofabrikanten, een algemeen gebruikte term in de automotive is. GM bestrijdt dit en probeert nu via een rechtszaak het alleenrecht op het gebruik van de naam cruise te claimen.

Ford gebruikt het besturingssysteem Blue Cruise onder andere in zijn elektrische model Mach E.John Claasen, directeur van Ford Nederland, vertelde in een vlog van Automotive over de introductie van de Mach E in Nederland.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.