‘Europese Commissie wijst verzoek van autofabrikanten af om uitstel van nieuwe emissienormen’

Jeroen Vos Jeroen Vos
De Europese Commissie heeft het verzoek van Acea om uitstel van de nieuwe emissienormen afgewezen. (Foto: Shutterstock)

De Europese Commissie heeft het verzoek om uitstel van autofabrikanten van de nieuwe Euro 6d ISC-FCM emissienorm voor dieselauto’s, afgewezen. Koepelorganisatie Acea had om zes maanden uitstel gevraagd, maar vindt hierin geen gehoor in Brussel. Dat meldt Automotive News Europe vandaag.

Volgens Acea lukt het door de coronacrisis niet om voor 1 januari, als de nieuwe norm ingaat, 600 duizend auto’s te verkopen die wel voldoen aan de huidige norm, maar niet aan de strengere regelgeving. Daarnaast is de branchevereniging bang dat de werkgelegenheid in gevaar komt, omdat bepaalde automodellen hierdoor niet meer op de markt komen.

Met de Euro 6d ISC-FCM wordt de uitstoot van dieselstikstofoxide (NOx) beperkt tot 80 milligram per km op de weg en op een testbank. De nieuwe regelgeving omvat een nieuw boordsysteem voor de controle van het brandstofverbruik.

De commissie heeft het verzoek afgewezen omdat uitstel kan leiden tot een vertraging van de Europese klimaatambitie. “Strenge milieuwetgeving is de beste manier om het concurrentievermogen en de innovatie te bevorderen. Het is ook belangrijk om het vertrouwen van de burgers te verzekeren dat de EU hun gezondheid en hun milieu kan verbeteren”, meldt de commissie aan ANE.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.

‘Europese Commissie wijst verzoek van autofabrikanten af om uitstel van nieuwe emissienormen’ | Automotive Online

‘Europese Commissie wijst verzoek van autofabrikanten af om uitstel van nieuwe emissienormen’

Jeroen Vos Jeroen Vos
De Europese Commissie heeft het verzoek van Acea om uitstel van de nieuwe emissienormen afgewezen. (Foto: Shutterstock)

De Europese Commissie heeft het verzoek om uitstel van autofabrikanten van de nieuwe Euro 6d ISC-FCM emissienorm voor dieselauto’s, afgewezen. Koepelorganisatie Acea had om zes maanden uitstel gevraagd, maar vindt hierin geen gehoor in Brussel. Dat meldt Automotive News Europe vandaag.

Volgens Acea lukt het door de coronacrisis niet om voor 1 januari, als de nieuwe norm ingaat, 600 duizend auto’s te verkopen die wel voldoen aan de huidige norm, maar niet aan de strengere regelgeving. Daarnaast is de branchevereniging bang dat de werkgelegenheid in gevaar komt, omdat bepaalde automodellen hierdoor niet meer op de markt komen.

Met de Euro 6d ISC-FCM wordt de uitstoot van dieselstikstofoxide (NOx) beperkt tot 80 milligram per km op de weg en op een testbank. De nieuwe regelgeving omvat een nieuw boordsysteem voor de controle van het brandstofverbruik.

De commissie heeft het verzoek afgewezen omdat uitstel kan leiden tot een vertraging van de Europese klimaatambitie. “Strenge milieuwetgeving is de beste manier om het concurrentievermogen en de innovatie te bevorderen. Het is ook belangrijk om het vertrouwen van de burgers te verzekeren dat de EU hun gezondheid en hun milieu kan verbeteren”, meldt de commissie aan ANE.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.