Volkswagen financiert bouwt accu-fabriek met beursgang truckdivisie

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Diverse merken en samenwerkingsverbanden willen ook in Europa fabrieken bouwen van accucellen (foto: Shutterstock) (Foto: Shutterstock)

Volkswagen gaat als eerste Duitse autofabrikant een fabriek voor batterijcellen bouwen. Daarvoor is een miljard euro beschikbaar, zo maakte VW bekend in de aanloop naar de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, die vandaag plaatsvindt. 

De fabriek, die over drie tot vier jaar bedrijfsklaar moet zijn, komt in Salzgitter. Het concern wil voor de fabricage van batterijcellen samenwerken met het Zuid-Koreaanse SK. Diverse partijen zijn bezig om ook in Europa fabrieken van de grond te krijgen voor accucellen. Dit om de afhankelijkheid van Korea en China, waar de meeste accucellen worden gemaakt, te verminderen.

Om de investering te bekostigen gaat VW wellicht een aantal bedrijfsonderdelen verkopen, meldt Automobilwoche. Daarbij wordt gedacht aan MAN Energy Solutions, dat turbines voor elektriciteitsbedrijven en scheepsaandrijvingen maakt.  De achterblijvende productie van accu’s is een van de bottlenecks bij de productie van EV’s.

Daarnaast meldt VW dat truckdivisie Traton, waar onder meer Scania en MAN Trucks onder vallen, binnen enkele maanden naar de beurs gaat. Voorwaarde is wel dat de marktcondities op de beurs goed zijn. VW wil een kwart van Traton naar de beurs brengen en zo circa zes miljard euro ophalen.