Back for the future: Delorean keert terug in 2024

Delorean • Het iconische merk keert terug met zijn eerste nieuwe model sinds de Delorean DMC uit 1981.
Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
• Laatste update:
Delorean Alpha5 2023
Elke auto zal dienen als avatar voor een bijbehorende NFT, wat betekent dat ze niet op de weg worden geregistreerd en alleen geschikt zijn voor gebruik op het circuit. (Foto: Delorean)

Delorean keert terug met zijn eerste elektrische model, de Alpha5. Het model zal in augustus zijn debuut maken tijdens de Pebble Beach automotive week in de VS voordat hij in 2024 in productie wordt genomen. Dat maakt het bedrijf bekend in een persbericht.

Het merk wordt nieuw leven ingeblazen door het in de VS gevestigde Delorean Motors Reimagined onder leiding van ceo Joost de Vries, voorheen een hoge functionaris bij Tesla en Karma. De Vries werd met zijn compagnons deze zomer aangeklaagd door Karma Automotive omdat ze inbreuk zouden hebben gemaakt op het intellectuele eigendom van Karma.

Hij heeft het roer overgenomen van de Brit Stephen Wynne, die Delorean sinds 1995 leidde als aftermarket-ondersteuningsdienst. Wynne verwierf de merkrechten na de spraakmakende ondergang van het oorspronkelijke bedrijf.

Niet legaal op de weg

Aanvankelijk zal de auto worden verkocht in een gelimiteerde oplage van 88 stuks, verwijzend naar de snelheid die nodig is om door de tijd te reizen in de sciencefictionfilm Back To The Future uit 1985, waarin de DMC een beroemde hoofdrol speelde.

Elke auto zal dienen als avatar voor een bijbehorende NFT, wat betekent dat ze niet op de weg worden geregistreerd en alleen geschikt zijn voor gebruik op het circuit. De rest van de productie, hoewel nog steeds in kleine aantallen, zal op een meer conventionele manier worden gebouwd en op de markt gebracht en dus de nodige processen doorlopen voor legaal gebruik op de weg.