Leydenjar krijgt EU-steun bij financiering van Nederlandse batterijfabriek

Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
• Laatste update:
Christian Rood (links) en Kris Peeters (rechts) bezegelen financiering EIB. (Foto: Leydenjar)

Het Nederlandse bedrijf Leydenjar krijgt EU-financiering voor de bouw van zijn eerste fabriek, Plant One, om silicium anodefolie te produceren. Leydenjar gebruikt silicium in plaats van grafiet in zijn batterijen. De silicium batterij kan zo’n 70 procent meer stroom vasthouden, aldus het bedrijf.

Leydenjar investeert 60 miljoen euro. De helft van dit bedrag komt van een kredietfaciliteit van de Europese Investeringsbank. Deze bijdrage wordt gesteund vanuit de Innovfin-faciliteit voor energiedemonstratieprojecten van de Europese Commissie, die gefinancierd wordt door het EU-kader­programma voor onderzoek en innovatie. Dat maakt de Europese Commissie bekend in een persbericht.

Uiterlijk 2026 operationeel

De overige financiering is afkomstig van klantprojecten van Leydenjar, eerder toegezegde subsidies en een Series A investeringsronde in 2021. De fabriek zal naar verwachting worden gebouwd in Noord-Brabant en moet uiterlijk 2026 volledig operationeel zijn. Het doel van de fabriek is om silicium anodefolie op industriële schaal te produceren, waardoor de kosten omlaag gaan. Verwacht wordt dat de nieuwe batterijtechnologie de capaciteit van batterijen zal vergroten en nieuwe mogelijkheden biedt, onder andere op het gebied van vervoer.

“Het komt zelden voor dat in Nederland een anodefabriek wordt gebouwd. We zijn ontzettend blij dat we onze technologie nu, samen met onze klanten, gaan opschalen”, aldus Christian Rood, oprichter en ceo van Leydenjar, “We werken samen met grote spelers op het gebied van consumentenelektronica en uit de autobranche. Dankzij Plant One kunnen we ons productieplatform integreren met gigafabrieken. Het einddoel is ’s werelds beste producent van silicium anodes worden, die worden gebruikt in batterijen met de hoogste energiedichtheid ter wereld.”

Eerdere financiering

In 2021 ontving Leydenjar al 22 miljoen euro aan financiering, de huidige lening van de EIB is bestemd voor de schaalvergroting van het bedrijf. De financiering zal worden gebruikt voor de installatie en het gebruik van machines voor de productie van Leydenjars technologie, die wordt gebruikt bij de fabricage van geavanceerde lithium-ion batterijcellen.

Leydenjar krijgt EU-steun bij financiering van Nederlandse batterijfabriek | Automotive Online

Leydenjar krijgt EU-steun bij financiering van Nederlandse batterijfabriek

Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
• Laatste update:
Christian Rood (links) en Kris Peeters (rechts) bezegelen financiering EIB. (Foto: Leydenjar)

Het Nederlandse bedrijf Leydenjar krijgt EU-financiering voor de bouw van zijn eerste fabriek, Plant One, om silicium anodefolie te produceren. Leydenjar gebruikt silicium in plaats van grafiet in zijn batterijen. De silicium batterij kan zo’n 70 procent meer stroom vasthouden, aldus het bedrijf.

Leydenjar investeert 60 miljoen euro. De helft van dit bedrag komt van een kredietfaciliteit van de Europese Investeringsbank. Deze bijdrage wordt gesteund vanuit de Innovfin-faciliteit voor energiedemonstratieprojecten van de Europese Commissie, die gefinancierd wordt door het EU-kader­programma voor onderzoek en innovatie. Dat maakt de Europese Commissie bekend in een persbericht.

Uiterlijk 2026 operationeel

De overige financiering is afkomstig van klantprojecten van Leydenjar, eerder toegezegde subsidies en een Series A investeringsronde in 2021. De fabriek zal naar verwachting worden gebouwd in Noord-Brabant en moet uiterlijk 2026 volledig operationeel zijn. Het doel van de fabriek is om silicium anodefolie op industriële schaal te produceren, waardoor de kosten omlaag gaan. Verwacht wordt dat de nieuwe batterijtechnologie de capaciteit van batterijen zal vergroten en nieuwe mogelijkheden biedt, onder andere op het gebied van vervoer.

“Het komt zelden voor dat in Nederland een anodefabriek wordt gebouwd. We zijn ontzettend blij dat we onze technologie nu, samen met onze klanten, gaan opschalen”, aldus Christian Rood, oprichter en ceo van Leydenjar, “We werken samen met grote spelers op het gebied van consumentenelektronica en uit de autobranche. Dankzij Plant One kunnen we ons productieplatform integreren met gigafabrieken. Het einddoel is ’s werelds beste producent van silicium anodes worden, die worden gebruikt in batterijen met de hoogste energiedichtheid ter wereld.”

Eerdere financiering

In 2021 ontving Leydenjar al 22 miljoen euro aan financiering, de huidige lening van de EIB is bestemd voor de schaalvergroting van het bedrijf. De financiering zal worden gebruikt voor de installatie en het gebruik van machines voor de productie van Leydenjars technologie, die wordt gebruikt bij de fabricage van geavanceerde lithium-ion batterijcellen.