BMW: Bestuurslid Pieter Nota vertrekt, ceo Oliver Zipse blijft

BMW • Het contract van Pieter Nota bij BMW liep nog tot medio 2024. De beslissing om eerder terug te treden, is volgens het bedrijf door Nota zelf genomen.
Redactie Redactie
• Laatste update:
Pieter Nota (Foto: BMW Group)

De Nederlander Pieter Nota stopt per 1 november als directeur van de afdeling ‘Customer, Brands en Sales’ bij BMW. Dit heeft het bedrijf uit München bekendgemaakt. De Duitser Jochen Goller, die nu nog de activiteiten van BMW in China leidt, wordt zijn opvolger.

Het contract van Pieter Nota bij BMW liep nog tot medio 2024. De beslissing om eerder terug te treden, is volgens het bedrijf door Nota zelf genomen. ‘Een wijziging kort voor het officiële einde van het contract is niet ongebruikelijk. Zijn opvolger wordt nu verantwoordelijk voor het budget en de planning voor 2024’, aldus BMW in een toelichting.

Nota staat sinds 2018 aan het hoofd van de BMW-divisie ‘Customer, Brands and Sales’. De Nederlander, geboren in Wageningen, was ook verantwoordelijk voor de aftersales van de groep. BMW haalde onder Nota in 2019 een recordverkoop van 2,5 miljoen voertuigen, zo schrijft Automobilwoche. “De Raad van Commissarissen (RvC) wil Pieter Nota bedanken voor zijn inzet en in het bijzonder voor de belangrijke impulsen die hij aan de verkooporganisatie heeft gegeven”, zo schrijft RvC-voorzitter Norbert Reithofer. “Met Jochen Goller benoemen we een internationaal ervaren salesmanager in de Raad van Bestuur en een bewezen China-expert die de grootste markt van de BMW Group als geen ander kent.”

Oliver Zipse

Tegelijk met het aangekondigde afscheid van Nota heeft de raad van toezicht laten weten dat het contract met bestuursvoorzitter Oliver Zipse verlengd wordt tot 2026. De 59-jarige Zipse is sinds augustus 2019 voorzitter van de Raad van Commissarissen en ceo van BMW Group (verantwoordelijk voor BMW, BMW Motorrad, Mini en Rolls-Royce). Onder zijn leiding introduceerde het merk een reeks elektrische voertuigen, waaronder de iX en i4. ‘Zijn contract zou normaal gesproken eindigen op 60-jarige leeftijd, in 2024, maar het bestuur heeft deze eis opgeschort en zijn contract met twee jaar verlengd’, zo schrijft het Duitse Automobilwoche.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Jochen Goller.
Jochen Goller. (Foto: BMW)

Uitzondering

Bij BMW betekent de leeftijdsgrens van 60 automatisch het einde van het operationeel mandaat. Het bedrijf uit München maakt dus voor bestuursvoorzitter Zipse een uitzondering. Pieter Nota, daarentegen, treedt acht maanden eerder terug. De Nederlander viert pas op 31 juli 2024 zijn zestigste verjaardag.

De positie Pieter Nota stond in 2019 volgens Duitse media al ter discussie. Zij stelden toen dat ‘Nota’s positie wankel is geworden’. Opvallend is dat de naam van Jochen Goller toen rondzong als zijn opvolger.

Vorig jaar zag BMW de winst en de omzet flink stijgen. Dit kwam onder meer door prijsverhogingen voor zijn auto’s en een hogere verkoop van duurdere modellen.

BMW iX1 wint trofee voor Beste Nieuwkomer 2024

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@mobilitymedia.nl, of bel 020-5800974.

BMW: Bestuurslid Pieter Nota vertrekt, ceo Oliver Zipse blijft | Automotive Online

BMW: Bestuurslid Pieter Nota vertrekt, ceo Oliver Zipse blijft

BMW • Het contract van Pieter Nota bij BMW liep nog tot medio 2024. De beslissing om eerder terug te treden, is volgens het bedrijf door Nota zelf genomen.
Redactie Redactie
• Laatste update:
Pieter Nota (Foto: BMW Group)

De Nederlander Pieter Nota stopt per 1 november als directeur van de afdeling ‘Customer, Brands en Sales’ bij BMW. Dit heeft het bedrijf uit München bekendgemaakt. De Duitser Jochen Goller, die nu nog de activiteiten van BMW in China leidt, wordt zijn opvolger.

Het contract van Pieter Nota bij BMW liep nog tot medio 2024. De beslissing om eerder terug te treden, is volgens het bedrijf door Nota zelf genomen. ‘Een wijziging kort voor het officiële einde van het contract is niet ongebruikelijk. Zijn opvolger wordt nu verantwoordelijk voor het budget en de planning voor 2024’, aldus BMW in een toelichting.

Nota staat sinds 2018 aan het hoofd van de BMW-divisie ‘Customer, Brands and Sales’. De Nederlander, geboren in Wageningen, was ook verantwoordelijk voor de aftersales van de groep. BMW haalde onder Nota in 2019 een recordverkoop van 2,5 miljoen voertuigen, zo schrijft Automobilwoche. “De Raad van Commissarissen (RvC) wil Pieter Nota bedanken voor zijn inzet en in het bijzonder voor de belangrijke impulsen die hij aan de verkooporganisatie heeft gegeven”, zo schrijft RvC-voorzitter Norbert Reithofer. “Met Jochen Goller benoemen we een internationaal ervaren salesmanager in de Raad van Bestuur en een bewezen China-expert die de grootste markt van de BMW Group als geen ander kent.”

Oliver Zipse

Tegelijk met het aangekondigde afscheid van Nota heeft de raad van toezicht laten weten dat het contract met bestuursvoorzitter Oliver Zipse verlengd wordt tot 2026. De 59-jarige Zipse is sinds augustus 2019 voorzitter van de Raad van Commissarissen en ceo van BMW Group (verantwoordelijk voor BMW, BMW Motorrad, Mini en Rolls-Royce). Onder zijn leiding introduceerde het merk een reeks elektrische voertuigen, waaronder de iX en i4. ‘Zijn contract zou normaal gesproken eindigen op 60-jarige leeftijd, in 2024, maar het bestuur heeft deze eis opgeschort en zijn contract met twee jaar verlengd’, zo schrijft het Duitse Automobilwoche.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Jochen Goller.
Jochen Goller. (Foto: BMW)

Uitzondering

Bij BMW betekent de leeftijdsgrens van 60 automatisch het einde van het operationeel mandaat. Het bedrijf uit München maakt dus voor bestuursvoorzitter Zipse een uitzondering. Pieter Nota, daarentegen, treedt acht maanden eerder terug. De Nederlander viert pas op 31 juli 2024 zijn zestigste verjaardag.

De positie Pieter Nota stond in 2019 volgens Duitse media al ter discussie. Zij stelden toen dat ‘Nota’s positie wankel is geworden’. Opvallend is dat de naam van Jochen Goller toen rondzong als zijn opvolger.

Vorig jaar zag BMW de winst en de omzet flink stijgen. Dit kwam onder meer door prijsverhogingen voor zijn auto’s en een hogere verkoop van duurdere modellen.

BMW iX1 wint trofee voor Beste Nieuwkomer 2024

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@mobilitymedia.nl, of bel 020-5800974.