Kleine twintig miljard euro winst voor BMW

BMW • De omzet van het bedrijf uit München groeide met 28 procent tot 142,6 miljard euro.
Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
foto: BMW

BMW heeft over 2022 de winst en omzet flink zien stijgen, onder meer geholpen door prijsverhogingen voor zijn auto’s en een hogere verkoop van duurdere modellen. Het nettoresultaat bedroeg 18,6 miljard euro, een toename van 49 procent vergeleken met een jaar eerder. Ook andere fabrikanten boekten in 2022 recordwinsten.

De omzet groeide met 28 procent tot 142,6 miljard euro. BMW had eerder al bekendgemaakt dat de autoverkoop vorig jaar wel is gedaald naar 2,4 miljoen voertuigen, mede door verstoringen in toeleveringsketens en chiptekorten waardoor het bedrijf moeite had om aan de orders te voldoen. Daarnaast kampte BMW met de coronalockdowns op de belangrijke Chinese markt. Topman Oliver Zipse spreekt in een toelichting dan ook van “solide prestaties in volatiele omstandigheden”. De doelen voor 2022 zijn volgens hem wel behaald.

De investeringen in onderzoek en ontwikkeling namen met ruim 5 procent toe tot 6,6 miljard euro. Dat geld ging bijvoorbeeld naar nieuwe technologie voor elektrische aandrijving, digitalisering en zelfrijdende auto’s.

De BMW i4 won vorig jaar de titel Beste Nieuwkomer. Lees hier een interview met Anne Brons, managing director van BMW Nederland.

De verkoop van volledig elektrische auto’s was vorig jaar goed 9 procent van de totale verkopen. De verkoop van die auto’s sprong vorig jaar met 108 procent omhoog. Voor dit jaar wil BMW dat volledig elektrische wagens goed zijn voor 15 procent van de totale verkoop.

BMW verkocht vorig jaar in totaal ook 203.000 motoren.

Nieuwe cfo

BMW heeft Walter Mertl benoemd tot cfo van het autoconcern. Mertl is sinds 1998 bij BMW en heeft managementfuncties bekleed in financiën, verkoop en controlling in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Hij volgt Nicolas Peter op, die aftreedt omdat hij de gebruikelijke leeftijdsgrens voor leden van de raad van bestuur heeft bereikt.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Kleine twintig miljard euro winst voor BMW | Automotive Online

Kleine twintig miljard euro winst voor BMW

BMW • De omzet van het bedrijf uit München groeide met 28 procent tot 142,6 miljard euro.
Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
foto: BMW

BMW heeft over 2022 de winst en omzet flink zien stijgen, onder meer geholpen door prijsverhogingen voor zijn auto’s en een hogere verkoop van duurdere modellen. Het nettoresultaat bedroeg 18,6 miljard euro, een toename van 49 procent vergeleken met een jaar eerder. Ook andere fabrikanten boekten in 2022 recordwinsten.

De omzet groeide met 28 procent tot 142,6 miljard euro. BMW had eerder al bekendgemaakt dat de autoverkoop vorig jaar wel is gedaald naar 2,4 miljoen voertuigen, mede door verstoringen in toeleveringsketens en chiptekorten waardoor het bedrijf moeite had om aan de orders te voldoen. Daarnaast kampte BMW met de coronalockdowns op de belangrijke Chinese markt. Topman Oliver Zipse spreekt in een toelichting dan ook van “solide prestaties in volatiele omstandigheden”. De doelen voor 2022 zijn volgens hem wel behaald.

De investeringen in onderzoek en ontwikkeling namen met ruim 5 procent toe tot 6,6 miljard euro. Dat geld ging bijvoorbeeld naar nieuwe technologie voor elektrische aandrijving, digitalisering en zelfrijdende auto’s.

De BMW i4 won vorig jaar de titel Beste Nieuwkomer. Lees hier een interview met Anne Brons, managing director van BMW Nederland.

De verkoop van volledig elektrische auto’s was vorig jaar goed 9 procent van de totale verkopen. De verkoop van die auto’s sprong vorig jaar met 108 procent omhoog. Voor dit jaar wil BMW dat volledig elektrische wagens goed zijn voor 15 procent van de totale verkoop.

BMW verkocht vorig jaar in totaal ook 203.000 motoren.

Nieuwe cfo

BMW heeft Walter Mertl benoemd tot cfo van het autoconcern. Mertl is sinds 1998 bij BMW en heeft managementfuncties bekleed in financiën, verkoop en controlling in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Hij volgt Nicolas Peter op, die aftreedt omdat hij de gebruikelijke leeftijdsgrens voor leden van de raad van bestuur heeft bereikt.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.