AMV: gemiddelde zoekprijs occasion ruim 4.000 euro hoger

Occasions • Het verschil tussen de zoekprijs en vraagprijs op Gaspedaal en Autotrack groeit.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
• Laatste update:
(foto: Promedia)

De gemiddelde zoekprijs naar occasions bedroeg op Gaspedaal en Autotrack afgelopen maand 19.770 euro. De vakhandel vroeg gemiddeld 23.992 euro voor een occasion, 4.222 euro meer. Dit maakt Automotive Mediaventions vandaag bekend na een analyse van de gebruikersdata over de maand juli.

AMV onderzocht het zoekgedrag van gebruikers op Gaspedaal en Autotrack. Hieruit blijkt ook dat het verschil tussen de zoekprijs en vraagprijs groeit. Volgens AMV komt dit door stijgende vraagprijzen. Concurrent Autoscout24 meldt gelijktijdig dat de gemiddelde occasionprijs op dat platform juist tot het laagste niveau van dit jaar is gedaald, naar 24.496 euro. Vorige maand werd ook een daling geconstateerd bij Gaspedaal en Autotrack.

AMV constateert verder dat de zoekprijs van stationwagens, hatchbacks en SUV’s ongeveer hetzelfde is als in juni. Ook de zoekprijzen van auto’s op benzine en elektriciteit bleven nagenoeg gelijk, terwijl hybrides en diesels bijna 2 procent duurder waren in juli.

Duits

De top 10 van meestgezochte merken bleef afgelopen maand gelijk, aldus AMV. Volkswagen gaat aan kop, gevolgd door Audi, BMW en Mercedes-Benz. Ford maakt de top 5 compleet. Ook in de modellenranglijst gaat Volkswagen aan de leiding, en wel met de Golf en Polo. Opvallend is volgens AMV de populariteit van de Ford Fiesta die steeg van plek 9 in juni naar plek 6 in juli.

Uit het onderzoek blijkt tot slot dat 55,8 procent van de occasionkopers op zoek is naar een auto met een benzinemotor, gevolgd door hybrides met 22,9 procent. Dit is vergelijkbaar met cijfers over mei van AMV. Wat verder opvalt is dat in juli meer mensen op zoek waren naar een tweedehands diesel (9,5%) dan een EV (7,3%).

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Was jarenlang werkzaam als freelancer voor Automobiel Management en kwam in 2019 in dienst bij ProMedia als vaste redacteur. Sinds 2022 schrijft hij onder meer voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Bijt zich nu vast in de dossiers aftermarket en bedrijfsauto's.