‘Vraagprijs occasion gemiddeld 832 euro lager dan vorige maand’

Occasions • Vooral benzine-auto’s en hybrides zijn fors in prijs gedaald.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

De vraagprijzen van occasions zijn afgelopen maand fors gedaald. De geadverteerde prijs van een tweedehands auto lag in juni 2023 gemiddeld 832 euro lager dan een maand eerder. Wel zijn er grote prijsverschillen tussen de brandstofsoorten te zien. Dit meldt DPG Media, op basis van de geadverteerde vraagprijzen op Gaspedaal.nl, AutoTrack.nl en Autowereld.nl.

Nationaal Occasion Onderzoek 2023

Ten opzichte van mei is een benzine-auto nu 928 euro goedkoper, een diesel 239 euro en een hybride zelfs 1.380 euro. De enige uitzondering is de elektrische auto. Een gebruikte EV is ruim 600 euro duurder geworden. Ingrid Spierts van Gaspedaal.nl vermoedt dat de daling juist bij benzine en hybride-auto’s zo groot is, omdat de prijzen aan de pomp flink zijn gestegen.

Zoekprijs gestegen

Ondanks de prijsdaling is de zoekprijs wel gestegen. Spierts: “Als je kijkt naar de gemiddelde prijs waar consumenten op zoeken, zie je ook een verschuiving. Zo hield de Nederlander vorig jaar nog een gemiddeld zoekbedrag van 18.320 euro aan, nu ligt dat al bijna 10 procent hoger, namelijk op 19.531 euro. Het is nog te vroeg om te zeggen of de daling van de occasionprijzen ook voor een lagere zoekprijs gaat zorgen.”

Alleen de elektrische auto ‘rijdt’ tegen de stroom in. Deze variant steeg als enige in juni ten opzichte van mei met 600 euro. De vraagprijs voor een gebruikte EV is nu gemiddeld 40.914 euro voor een tweedehands elektrische auto.

Trendbreuk

De prijzen zijn overigens nog steeds fors hoger dan in juni vorig jaar. In 2022 was de gemiddelde vraagprijs op de media van DPG 22.108 euro. Voor dit jaar is de gemiddelde occasion vraagprijs 23.956 euro. De gemiddelde prijs voor een hybride daalde de afgelopen maand, maar in vergelijking met een jaar eerder ben je fors meer gaan betalen. In 2022 kostte de hybride nog gemiddeld 39.664 euro, nu is dat 43.705 euro. De vraagprijs steeg dus ruim 4.000 euro.

In de nieuwste aflevering van het Restwaardejournaal worden de ontwikkelingen op de occasionmarkt besproken

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

‘Vraagprijs occasion gemiddeld 832 euro lager dan vorige maand’ | Automotive Online

‘Vraagprijs occasion gemiddeld 832 euro lager dan vorige maand’

Occasions • Vooral benzine-auto’s en hybrides zijn fors in prijs gedaald.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

De vraagprijzen van occasions zijn afgelopen maand fors gedaald. De geadverteerde prijs van een tweedehands auto lag in juni 2023 gemiddeld 832 euro lager dan een maand eerder. Wel zijn er grote prijsverschillen tussen de brandstofsoorten te zien. Dit meldt DPG Media, op basis van de geadverteerde vraagprijzen op Gaspedaal.nl, AutoTrack.nl en Autowereld.nl.

https://www.automotive-online.nl/product/nationaal-occasion-onderzoek-2023/

Ten opzichte van mei is een benzine-auto nu 928 euro goedkoper, een diesel 239 euro en een hybride zelfs 1.380 euro. De enige uitzondering is de elektrische auto. Een gebruikte EV is ruim 600 euro duurder geworden. Ingrid Spierts van Gaspedaal.nl vermoedt dat de daling juist bij benzine en hybride-auto’s zo groot is, omdat de prijzen aan de pomp flink zijn gestegen.

Zoekprijs gestegen

Ondanks de prijsdaling is de zoekprijs wel gestegen. Spierts: “Als je kijkt naar de gemiddelde prijs waar consumenten op zoeken, zie je ook een verschuiving. Zo hield de Nederlander vorig jaar nog een gemiddeld zoekbedrag van 18.320 euro aan, nu ligt dat al bijna 10 procent hoger, namelijk op 19.531 euro. Het is nog te vroeg om te zeggen of de daling van de occasionprijzen ook voor een lagere zoekprijs gaat zorgen.”

Alleen de elektrische auto ‘rijdt’ tegen de stroom in. Deze variant steeg als enige in juni ten opzichte van mei met 600 euro. De vraagprijs voor een gebruikte EV is nu gemiddeld 40.914 euro voor een tweedehands elektrische auto.

Trendbreuk

De prijzen zijn overigens nog steeds fors hoger dan in juni vorig jaar. In 2022 was de gemiddelde vraagprijs op de media van DPG 22.108 euro. Voor dit jaar is de gemiddelde occasion vraagprijs 23.956 euro. De gemiddelde prijs voor een hybride daalde de afgelopen maand, maar in vergelijking met een jaar eerder ben je fors meer gaan betalen. In 2022 kostte de hybride nog gemiddeld 39.664 euro, nu is dat 43.705 euro. De vraagprijs steeg dus ruim 4.000 euro.

In de nieuwste aflevering van het Restwaardejournaal worden de ontwikkelingen op de occasionmarkt besproken

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.