Autoscout24: Aanbod occasions neemt toe, prijs stabiliseert

Occasion • De gemiddelde vraagprijs is 24.643 euro.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
(foto: Shutterstock)

Autoscout24 ziet het aanbod op de occasionmarkt stijgen. In mei dit jaar werden op het platform 211 duizend gebruikte auto’s aangeboden, een stijging van 7,6 procent vergeleken met begin dit jaar en 4,6 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van Autoscout24. De website meldt dat in mei met name sportieve occasions meer werden aangeboden (+6,7 procent).

Vraagprijs

Het hogere aanbod lijkt samen te gaan met een stabilisatie van de prijzen. De gemiddelde prijs van een aangeboden occasion op Autoscout24 is sinds februari nagenoeg onveranderd gebleven en zelfs licht gedaald (-0,14 procent). Vorig jaar in dezelfde periode ging het nog om een stijging van 3,7 procent. Wel stond een occasion dit jaar in mei voor gemiddeld 2.537 euro meer te koop (+11,5 procent) dan mei vorig jaar, namelijk 24.642 euro.

De prijs voor occasions op Autoscout24 is weer onder de 25 duizend gezakt; de recordhoogte die afgelopen december werd aangetikt. Autodata meldt juist dat de gemiddelde vraagprijs met 1,37 procentpunt stijgt. In juni 2023 komt de vraagprijs van verschillende occasionaanbieders uit op 119,36 procent. Het ijkpunt is daarbij januari 2011.

Automotive Media Ventions (AMV) ziet een iets andere trend. Zij stellen dat de vraagprijs ongeveer gelijk is gebleven en blijft staan op gemiddeld 24 duizend euro.

De prijsindex van occasions daalde in mei ten opzichte van april tot 148,3. De eerste maanden van 2023 tonen een stabiele trend in de handelsprijzen. Dat meldde Auto1 onlangs op basis van de verkochte occasions op de b2b-markt.

Verkoop

De verkoop van gebruikte auto’s door bedrijven aan consumenten, nam in mei met 5 procent toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van autoregistratiebedrijf VWE. Dit jaar werden in totaal 540.220 occasions verkocht door bedrijven aan consumenten. Een stijging van 2,4 procent ten opzichte van de eerste vijf maanden van 2022.

Het aantal verkopen tussen particulieren onderling steeg in mei met ruim 37 procent tot een aantal van 62.390 verkopen.

Eerder wist Automotive te melden dat de verkoop van EV occasions dit jaar is afgenomen. In het eerste kwartaal dit jaar zijn 13.365 gebruikte EV’s verkocht. Een daling van 15 procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2022. De EV occasion had vorig jaar een marktaandeel van 3,8 procent.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Schrijf u dan in voor het Automotive Remarketing Event

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Autoscout24: Aanbod occasions neemt toe, prijs stabiliseert | Automotive Online

Autoscout24: Aanbod occasions neemt toe, prijs stabiliseert

Occasion • De gemiddelde vraagprijs is 24.643 euro.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
(foto: Shutterstock)

Autoscout24 ziet het aanbod op de occasionmarkt stijgen. In mei dit jaar werden op het platform 211 duizend gebruikte auto’s aangeboden, een stijging van 7,6 procent vergeleken met begin dit jaar en 4,6 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van Autoscout24. De website meldt dat in mei met name sportieve occasions meer werden aangeboden (+6,7 procent).

Vraagprijs

Het hogere aanbod lijkt samen te gaan met een stabilisatie van de prijzen. De gemiddelde prijs van een aangeboden occasion op Autoscout24 is sinds februari nagenoeg onveranderd gebleven en zelfs licht gedaald (-0,14 procent). Vorig jaar in dezelfde periode ging het nog om een stijging van 3,7 procent. Wel stond een occasion dit jaar in mei voor gemiddeld 2.537 euro meer te koop (+11,5 procent) dan mei vorig jaar, namelijk 24.642 euro.

De prijs voor occasions op Autoscout24 is weer onder de 25 duizend gezakt; de recordhoogte die afgelopen december werd aangetikt. Autodata meldt juist dat de gemiddelde vraagprijs met 1,37 procentpunt stijgt. In juni 2023 komt de vraagprijs van verschillende occasionaanbieders uit op 119,36 procent. Het ijkpunt is daarbij januari 2011.

Automotive Media Ventions (AMV) ziet een iets andere trend. Zij stellen dat de vraagprijs ongeveer gelijk is gebleven en blijft staan op gemiddeld 24 duizend euro.

De prijsindex van occasions daalde in mei ten opzichte van april tot 148,3. De eerste maanden van 2023 tonen een stabiele trend in de handelsprijzen. Dat meldde Auto1 onlangs op basis van de verkochte occasions op de b2b-markt.

Verkoop

De verkoop van gebruikte auto’s door bedrijven aan consumenten, nam in mei met 5 procent toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van autoregistratiebedrijf VWE. Dit jaar werden in totaal 540.220 occasions verkocht door bedrijven aan consumenten. Een stijging van 2,4 procent ten opzichte van de eerste vijf maanden van 2022.

Het aantal verkopen tussen particulieren onderling steeg in mei met ruim 37 procent tot een aantal van 62.390 verkopen.

Eerder wist Automotive te melden dat de verkoop van EV occasions dit jaar is afgenomen. In het eerste kwartaal dit jaar zijn 13.365 gebruikte EV’s verkocht. Een daling van 15 procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2022. De EV occasion had vorig jaar een marktaandeel van 3,8 procent.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Schrijf u dan in voor het Automotive Remarketing Event

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.