Indicata: Mismatch vraag en aanbod gebruikte EV, diesels duurder

Occasionvraagprijzen • De gemiddelde vraagprijs voor occasions daalt, behalve van diesels.
Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

De vraag naar gebruikte EV’s blijft substantieel lager dan het aanbod en daardoor blijven de vraagprijzen dalen. EV’s zijn goed voor een marktaandeel van zes procent op de gebruikte automarkt, maar vormen 15 procent van het aanbod. Dat constateert databedrijf Indicata in zijn nieuwe Market Watch. Indicata monitort alle online geadverteerde occasions in de landen waar het actief is.

In de grootste markt, Duitsland, zijn gebruikte EV’s goed voor een marktaandeel van 4 procent en vormen ze 7 procent van het aanbod.

De vraagprijzen voor EV’s staan in Nederland nu op het laagste niveau sinds begin 2022. Ten opzichte van april vorig jaar is het toekomstig aantal stadagen gestegen van 53 naar 139. Autorola baseert het toekomstig aantal stadagen op marktgegevens van de 45 voorgaande dagen. Door de mismatch en omdat fabrikanten nu op grote schaal hun nieuwprijzen aan het verlagen zijn, verwacht Indicata dat een verdere prijsdaling niet zal uitblijven.

Niet in alle landen waar Indicata actief is staat de prijs van EV’s zwaar onder druk. Onder meer in Frankrijk blijft de gemiddelde vraagprijs van EV’s redelijk stabiel. Zowel de prijsstijgingen als dalingen zijn beperkt in verhouding tot de meeste andere markten. 

In bijna alle Indicata-markten is de gemiddelde vraagprijs gedaald, alleen niet in Turkije (devaluatie van de Turkse Lira) en Zweden (stabiele markt). In Nederland komt de retailprijs-index nu uit op 102,9, tegen 105 begin dit jaar. Alleen diesels zijn relatief populair; de vraagprijs stijgt al maanden lichtjes. 

Indicata houdt ook bij welke auto’s (jonger dan 4 jaar) het snelst verkocht worden. In Nederland voert Lynk&Co dat lijstje aan, voor de Volkswagen Tiguan en Renault Arkana. Daarbij merkt Indicata op dat een groot deel van het aanbod aan Lynk&Co niet geadverteerd wordt daardoor de omloopsnelheid veel sneller lijkt dan hij in werkelijkheid is. 

Nationaal Occasion Onderzoek 2023

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Indicata: Mismatch vraag en aanbod gebruikte EV, diesels duurder | Automotive Online

Indicata: Mismatch vraag en aanbod gebruikte EV, diesels duurder

Occasionvraagprijzen • De gemiddelde vraagprijs voor occasions daalt, behalve van diesels.
Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

De vraag naar gebruikte EV’s blijft substantieel lager dan het aanbod en daardoor blijven de vraagprijzen dalen. EV’s zijn goed voor een marktaandeel van zes procent op de gebruikte automarkt, maar vormen 15 procent van het aanbod. Dat constateert databedrijf Indicata in zijn nieuwe Market Watch. Indicata monitort alle online geadverteerde occasions in de landen waar het actief is.

In de grootste markt, Duitsland, zijn gebruikte EV’s goed voor een marktaandeel van 4 procent en vormen ze 7 procent van het aanbod.

De vraagprijzen voor EV’s staan in Nederland nu op het laagste niveau sinds begin 2022. Ten opzichte van april vorig jaar is het toekomstig aantal stadagen gestegen van 53 naar 139. Autorola baseert het toekomstig aantal stadagen op marktgegevens van de 45 voorgaande dagen. Door de mismatch en omdat fabrikanten nu op grote schaal hun nieuwprijzen aan het verlagen zijn, verwacht Indicata dat een verdere prijsdaling niet zal uitblijven.

Niet in alle landen waar Indicata actief is staat de prijs van EV’s zwaar onder druk. Onder meer in Frankrijk blijft de gemiddelde vraagprijs van EV’s redelijk stabiel. Zowel de prijsstijgingen als dalingen zijn beperkt in verhouding tot de meeste andere markten. 

In bijna alle Indicata-markten is de gemiddelde vraagprijs gedaald, alleen niet in Turkije (devaluatie van de Turkse Lira) en Zweden (stabiele markt). In Nederland komt de retailprijs-index nu uit op 102,9, tegen 105 begin dit jaar. Alleen diesels zijn relatief populair; de vraagprijs stijgt al maanden lichtjes. 

Indicata houdt ook bij welke auto’s (jonger dan 4 jaar) het snelst verkocht worden. In Nederland voert Lynk&Co dat lijstje aan, voor de Volkswagen Tiguan en Renault Arkana. Daarbij merkt Indicata op dat een groot deel van het aanbod aan Lynk&Co niet geadverteerd wordt daardoor de omloopsnelheid veel sneller lijkt dan hij in werkelijkheid is. 

https://www.automotive-online.nl/product/nationaal-occasion-onderzoek-2023/

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.