Ford verlaagt EV-ambities wegens prijsdalingen

Ford • EV’s kosten het bedrijf dit jaar 4 miljard dollar.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Ford Mustang Mach-E (foto: Ford)

Ford verlaagt de ambities op het gebied van elektrische auto’s. In zijn toelichting op de kwartaalcijfers meldt Ford-ceo Jim Farley dat het een jaar langer duurt voor Ford 600 duizend elektrische auto’s per jaar bouwt. Dat doel moet nu in 2024 bereikt zijn. Ford heeft ook de ambitie laten varen om tegen 2026 twee miljoen EV’s per jaar te bouwen. Dit meldt de Amerikaanse autobouwer.

De reden zijn de prijsdalingen van EV’s, ingezet door Tesla. Ford moet volgen om niet teveel marktaandeel te verliezen  “De transitie naar EV’s verloopt nogal dynamisch”, zei Farley tegen persbureau Bloomberg. “De prijsdruk is drastisch toegenomen.”

In de cijfers over het tweede kwartaal meldt Ford een nettowinst van 1,9 miljard dollar (1,7 miljard euro). Ook wordt de winstverwachting over 2023 verhoogd. De ebit (winst voor rente en belastingen) zal volgens Ford dit jaar uitkomen tussen 10 en 11 miljard euro. Eerder was de verwachting van 8 tot 10 miljard euro.

Ford verwacht dat het bedrijfsonderdeel dat zich bezighoudt met ontwikkeling en bouw van EV’s dit jaar 4 miljard euro verlies zal maken. Dat is 50 procent meer dan eerder was voorspeld. Om die reden zijn de EV-ambities omlaag bijgesteld. Wel houdt Ford vast aan het doel om in 2026 8 procent marge op de verkoop van EV’s te behalen.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

Ford verlaagt EV-ambities wegens prijsdalingen | Automotive Online

Ford verlaagt EV-ambities wegens prijsdalingen

Ford • EV’s kosten het bedrijf dit jaar 4 miljard dollar.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Ford Mustang Mach-E (foto: Ford)

Ford verlaagt de ambities op het gebied van elektrische auto’s. In zijn toelichting op de kwartaalcijfers meldt Ford-ceo Jim Farley dat het een jaar langer duurt voor Ford 600 duizend elektrische auto’s per jaar bouwt. Dat doel moet nu in 2024 bereikt zijn. Ford heeft ook de ambitie laten varen om tegen 2026 twee miljoen EV’s per jaar te bouwen. Dit meldt de Amerikaanse autobouwer.

De reden zijn de prijsdalingen van EV’s, ingezet door Tesla. Ford moet volgen om niet teveel marktaandeel te verliezen  “De transitie naar EV’s verloopt nogal dynamisch”, zei Farley tegen persbureau Bloomberg. “De prijsdruk is drastisch toegenomen.”

In de cijfers over het tweede kwartaal meldt Ford een nettowinst van 1,9 miljard dollar (1,7 miljard euro). Ook wordt de winstverwachting over 2023 verhoogd. De ebit (winst voor rente en belastingen) zal volgens Ford dit jaar uitkomen tussen 10 en 11 miljard euro. Eerder was de verwachting van 8 tot 10 miljard euro.

Ford verwacht dat het bedrijfsonderdeel dat zich bezighoudt met ontwikkeling en bouw van EV’s dit jaar 4 miljard euro verlies zal maken. Dat is 50 procent meer dan eerder was voorspeld. Om die reden zijn de EV-ambities omlaag bijgesteld. Wel houdt Ford vast aan het doel om in 2026 8 procent marge op de verkoop van EV’s te behalen.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.