Occasionverkoop plust 12,3% in april, handelsprijzen licht hoger

Occasions • Ondertussen dalen de prijzen.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
(foto: Shutterstock)

De verkoop van occasions van handelaren aan consumenten (b2c) was in april 12,3 procent hoger dan in april vorig jaar. Afgelopen maand werden b2c 115.862 occasions verkocht, meldt VWE. Dat betekent wel een daling van 6,9 procent ten opzichte van maart 2024, toen de teller op 124.568 stond.

Handelsprijzen fluctueren

Remarketingplatform Auto1 Group meldt dat de Europese handelsprijzen van personenauto’s in april met 0,5 procent gestegen ten opzichte van maart. De Price Index van Auto1 steeg van 137,3 in maart naar 138 in maart. Ondanks deze lichte stijging afgelopen maand, daalden de prijzen van tweedehands auto’s in de eerste vier maanden van dit jaar met 2,8 procent.

Op jaarbasis is de daling veel groter, namelijk 7,2 procent. De index daalde van 148,7 in april 2023 naar 138 afgelopen maand. “Ongeacht deze schommelingen liggen de prijzen voor occasions nog steeds 17,5 procent hoger dan vóór de pandemie, gemeten in april 2019 toen de index op 117,5 stond”, meldt Auto 1.

Vraagprijs daalt

Waar Auto 1 afgelopen maand een kleine prijsstijging waarnam, ziet occasionportal Autoscout24 een verdere daling. In maart was de gemiddelde prijs van een occasion 23.124 euro. Afgelopen maand daalde de prijs met 1,4 procent naar 22.780 euro. Over de afgelopen drie maanden ziet Autoscout24 een daling van 6,5 procent. “De markt is gekanteld”, constateert Dorianne Richelle van Autoscout24 Nederland. “De prijzen dalen verder en komen in de buurt van het niveau van 2022.”

Begin mei staat de index van Autodata (AOX) op 124,2 (januari 2020=100), dat is een daling van 0,4 procent vergeleken met vorige maand. De showroomvraagprijzen zijn dus licht gedaald vergeleken met vorige maand. Deze dalende trend houdt al aan sinds oktober 2023.

Verschil vraagprijs en zoekprijs groeit

Automotive Mediaventions onderzoekt maandelijks het zoekgedrag van consumenten op Autotrack en Gaspedaal.nl. Het verschil tussen de gemiddelde zoekprijs van consumenten en de gemiddelde vraagprijs van de verkopers groeit. Afgelopen maand was de gemiddelde zoekprijs nu 17.766 euro terwijl de gemiddelde vraagprijs van occasions uitkomt op 24.480. Bij de brandstoffen die mensen als zoekterm invoeren, staat benzine nog altijd bovenaan (52,5%). Daarna volgt benzine hybride (26,2%) en op de derde plaats staat elektrisch, met 9 procent van de zoekopdrachten. Afgelopen maand wisselde elektrisch stuivertje met diesel, dat nu uitkomt op 8,4 procent.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

Occasionverkoop plust 12,3% in april, handelsprijzen licht hoger | Automotive Online

Occasionverkoop plust 12,3% in april, handelsprijzen licht hoger

Occasions • Ondertussen dalen de prijzen.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
(foto: Shutterstock)

De verkoop van occasions van handelaren aan consumenten (b2c) was in april 12,3 procent hoger dan in april vorig jaar. Afgelopen maand werden b2c 115.862 occasions verkocht, meldt VWE. Dat betekent wel een daling van 6,9 procent ten opzichte van maart 2024, toen de teller op 124.568 stond.

Handelsprijzen fluctueren

Remarketingplatform Auto1 Group meldt dat de Europese handelsprijzen van personenauto’s in april met 0,5 procent gestegen ten opzichte van maart. De Price Index van Auto1 steeg van 137,3 in maart naar 138 in maart. Ondanks deze lichte stijging afgelopen maand, daalden de prijzen van tweedehands auto’s in de eerste vier maanden van dit jaar met 2,8 procent.

Op jaarbasis is de daling veel groter, namelijk 7,2 procent. De index daalde van 148,7 in april 2023 naar 138 afgelopen maand. “Ongeacht deze schommelingen liggen de prijzen voor occasions nog steeds 17,5 procent hoger dan vóór de pandemie, gemeten in april 2019 toen de index op 117,5 stond”, meldt Auto 1.

Vraagprijs daalt

Waar Auto 1 afgelopen maand een kleine prijsstijging waarnam, ziet occasionportal Autoscout24 een verdere daling. In maart was de gemiddelde prijs van een occasion 23.124 euro. Afgelopen maand daalde de prijs met 1,4 procent naar 22.780 euro. Over de afgelopen drie maanden ziet Autoscout24 een daling van 6,5 procent. “De markt is gekanteld”, constateert Dorianne Richelle van Autoscout24 Nederland. “De prijzen dalen verder en komen in de buurt van het niveau van 2022.”

Begin mei staat de index van Autodata (AOX) op 124,2 (januari 2020=100), dat is een daling van 0,4 procent vergeleken met vorige maand. De showroomvraagprijzen zijn dus licht gedaald vergeleken met vorige maand. Deze dalende trend houdt al aan sinds oktober 2023.

Verschil vraagprijs en zoekprijs groeit

Automotive Mediaventions onderzoekt maandelijks het zoekgedrag van consumenten op Autotrack en Gaspedaal.nl. Het verschil tussen de gemiddelde zoekprijs van consumenten en de gemiddelde vraagprijs van de verkopers groeit. Afgelopen maand was de gemiddelde zoekprijs nu 17.766 euro terwijl de gemiddelde vraagprijs van occasions uitkomt op 24.480. Bij de brandstoffen die mensen als zoekterm invoeren, staat benzine nog altijd bovenaan (52,5%). Daarna volgt benzine hybride (26,2%) en op de derde plaats staat elektrisch, met 9 procent van de zoekopdrachten. Afgelopen maand wisselde elektrisch stuivertje met diesel, dat nu uitkomt op 8,4 procent.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.