Foxconn: de EV als ‘hele grote iPhone’

Elektrisch rijden • De Taiwanese iPhone-producent wil zijn markt verbreden door auto’s te bouwen.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Foxtron Model C (foto: Foxconn)

Foxconn presenteerde al eerder ambitieuze plannen om een ​​wereldwijd opererende fabrikant van EV’s te worden. Het Taiwanese bedrijf kocht onder meer een autofabriek in Ohio, in de VS. Daarmee wil het bedrijf minder afhankelijk worden van China, stelt ceo Young Liu in een interview met de BBC.

Angst voor een inval

China dreigt al jaren dat het Taiwan zal aanvallen, dat het als een afvallige Chinese provincie beschouwt. Voor de daar gevestigde bedrijven vormt dat een voortdurende dreiging. Foxconn, bekend als producent van iPhones voor Apple, ziet een mogelijke uitweg door het bouwen van EV’s. “Als bedrijf, als ceo, moet ik me erop voorbereiden dat het ergste gebeurt”, zei Liu, daarmee hintend op een Chinese inval.

EV-platform

Foxconn heeft al diverse modellen ontworpen, zoals een sedan, een pickup en een SUV. Deze worden ofwel onder de eigen merknaam Foxtron op de markt gebracht, ofwel als platform geleverd aan andere automerken. Er kunnen fabrieken worden opgezet in de VS, Thailand, Indonesië of India, vertelt Liu aan de BBC. Foxconn streeft naar een aandeel van 5 procent in de wereldwijde EV-markt.

Schaalgrootte

Foxconn heeft nog geen auto geleverd, maar heeft de schaalgrootte om het mogelijk te maken. Liu vertelde aan de BBC dat het bedrijf al “zeer bekend was met EV-technologie”, waarbij hij de middenconsole vergeleek met een hele grote iPhone.

Onder meer de Eindhovense chipfabrikant NXP werkt mee aan het project van Foxconn.

Automotive maakte een overzicht van de nieuwe toetreders op de automarkt tussen 2020 en 2025. Dit leidde tot een lijst met dertig merken. Foxconn staat daar nog niet bij.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

Foxconn: de EV als ‘hele grote iPhone’ | Automotive Online

Foxconn: de EV als ‘hele grote iPhone’

Elektrisch rijden • De Taiwanese iPhone-producent wil zijn markt verbreden door auto’s te bouwen.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Foxtron Model C (foto: Foxconn)

Foxconn presenteerde al eerder ambitieuze plannen om een ​​wereldwijd opererende fabrikant van EV’s te worden. Het Taiwanese bedrijf kocht onder meer een autofabriek in Ohio, in de VS. Daarmee wil het bedrijf minder afhankelijk worden van China, stelt ceo Young Liu in een interview met de BBC.

Angst voor een inval

China dreigt al jaren dat het Taiwan zal aanvallen, dat het als een afvallige Chinese provincie beschouwt. Voor de daar gevestigde bedrijven vormt dat een voortdurende dreiging. Foxconn, bekend als producent van iPhones voor Apple, ziet een mogelijke uitweg door het bouwen van EV’s. “Als bedrijf, als ceo, moet ik me erop voorbereiden dat het ergste gebeurt”, zei Liu, daarmee hintend op een Chinese inval.

EV-platform

Foxconn heeft al diverse modellen ontworpen, zoals een sedan, een pickup en een SUV. Deze worden ofwel onder de eigen merknaam Foxtron op de markt gebracht, ofwel als platform geleverd aan andere automerken. Er kunnen fabrieken worden opgezet in de VS, Thailand, Indonesië of India, vertelt Liu aan de BBC. Foxconn streeft naar een aandeel van 5 procent in de wereldwijde EV-markt.

Schaalgrootte

Foxconn heeft nog geen auto geleverd, maar heeft de schaalgrootte om het mogelijk te maken. Liu vertelde aan de BBC dat het bedrijf al “zeer bekend was met EV-technologie”, waarbij hij de middenconsole vergeleek met een hele grote iPhone.

Onder meer de Eindhovense chipfabrikant NXP werkt mee aan het project van Foxconn.

Automotive maakte een overzicht van de nieuwe toetreders op de automarkt tussen 2020 en 2025. Dit leidde tot een lijst met dertig merken. Foxconn staat daar nog niet bij.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.