EU: Consumenten moeten sjoemelende fabrikanten kunnen aanklagen

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Foto: Shutterstock

De Europese Commissie wil consumenten meer macht geven om zo een gelijk speelveld te creëren tussen consumenten en bedrijven.

Uit de bekendmaking van de commissie blijkt dat het dieselschandaal de belangrijkste aanleiding is geweest voor de nieuwe maatregel. Deze maakt het mogelijk om producenten, die bewust grote groepen klanten hebben bedrogen, aan te klagen. Deze mogelijkheid ontbreekt op het moment. Daardoor komen de bedrijven die gefraudeerd hebben met emissienormen, zoals Volkswagen, te makkelijk weg, vindt Eurocommissaris voor consumentenzaken Věra Jourová.

“In een markt waarin wereldwijd opererende bedrijven een enorm voordeel hebben ten opzichte van consumenten, moeten we de verhoudingen gelijktrekken”, stelt zij. “Met zwaardere boetes, gekoppeld aan de jaarlijkse omzet van een bedrijf, kunnen consumentenorganisaties eindelijk terug bijten. Bedrog moet flink bestraft worden.”

Het is Jourová al langer een doorn in het oog dat de sjoemelende autofabrikanten in de EU niet zwaarder kunnen worden aangepakt. In de VS gaat het consumentenrecht veel verder en daar zijn sjoemelende autofabrikanten gedwongen schikkingen van vele miljarden te treffen.

Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door het Europees parlement en door de nationale regeringen. De geplande invoeringsdatum is nog niet bekend.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.