In Italië hangt Volkswagen (weer) een boete voor de dieselfraude boven het hoofd

Emissiefraude • Het concern verdedigt zich door te stellen dat het niet twee keer voor dezelfde feiten kan worden veroordeeld.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Het is aan de Italiaanse rechter om te bepalen of Volkswagen Group een boete van 5 miljoen euro moet betalen wegens de dieselfraude. Dit oordeelde het Europees gerechtshof donderdag in Luxemburg.

De dieselfraude-zaak loopt al sinds 2016. Toen legde de Italiaanse anti-trust autoriteit Volkswagen een boete op van 5 miljoen euro, wegens misleidende reclame voor auto’s die waren uitgerust met illegale emissiecontrolesystemen (het dieselschandaal). Volkswagen weigerde echter te betalen, omdat de autofabrikant in Duitsland al een boete van 1 miljard euro heeft betaald, naar eigen zeggen voor hetzelfde vergrijp.

De hoogste Italiaanse rechtbank heeft het beroep van Volkswagen in 2019 afgewezen, met de argumentatie dat het om twee verschillende zaken gaat. VW ging vervolgens in beroep bij de Italiaanse Raad van State, die vroeg om een uitspraak van het Europees gerechtshof. Dit hof in Luxemburg stelt nu vast dat er enkel sprake kan zijn van dubbel straffen voor hetzelfde vergrijp als de feiten waarop de twee procedures betrekking hebben identiek zijn.

Concreet betekent dit oordeel dat de Italiaanse rechtbank nogmaals moet bepalen of de feiten waarop Volkswagen in Italië wordt veroordeeld wezenlijk anders zijn de feiten waarop de Duitse boete was gebaseerd.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

In Italië hangt Volkswagen (weer) een boete voor de dieselfraude boven het hoofd | Automotive Online

In Italië hangt Volkswagen (weer) een boete voor de dieselfraude boven het hoofd

Emissiefraude • Het concern verdedigt zich door te stellen dat het niet twee keer voor dezelfde feiten kan worden veroordeeld.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Het is aan de Italiaanse rechter om te bepalen of Volkswagen Group een boete van 5 miljoen euro moet betalen wegens de dieselfraude. Dit oordeelde het Europees gerechtshof donderdag in Luxemburg.

De dieselfraude-zaak loopt al sinds 2016. Toen legde de Italiaanse anti-trust autoriteit Volkswagen een boete op van 5 miljoen euro, wegens misleidende reclame voor auto’s die waren uitgerust met illegale emissiecontrolesystemen (het dieselschandaal). Volkswagen weigerde echter te betalen, omdat de autofabrikant in Duitsland al een boete van 1 miljard euro heeft betaald, naar eigen zeggen voor hetzelfde vergrijp.

De hoogste Italiaanse rechtbank heeft het beroep van Volkswagen in 2019 afgewezen, met de argumentatie dat het om twee verschillende zaken gaat. VW ging vervolgens in beroep bij de Italiaanse Raad van State, die vroeg om een uitspraak van het Europees gerechtshof. Dit hof in Luxemburg stelt nu vast dat er enkel sprake kan zijn van dubbel straffen voor hetzelfde vergrijp als de feiten waarop de twee procedures betrekking hebben identiek zijn.

Concreet betekent dit oordeel dat de Italiaanse rechtbank nogmaals moet bepalen of de feiten waarop Volkswagen in Italië wordt veroordeeld wezenlijk anders zijn de feiten waarop de Duitse boete was gebaseerd.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.