‘ADAC adviseert aankoop diesel uit te stellen’

Maarten Bokslag Maarten Bokslag

Dit advies gaf Becker namens de ADAC in een interview met Der Zeit.

“Veel potentiële autokopers worden onzeker door de aanhoudende diesel-discussies en de dreigende prijsdaling van gebruikte diesels”, stelt Becker. “Wie twee jaar geleden een nieuwe dieselauto kocht, verliest daar nu op.”

Al maandenlang daalt het aandeel in de nieuwverkopen van diesels in Duitsland. Duitse media, zoals Automobilwoche, vrezen dat het advies van de ADAC – met 20 miljoen leden – de daling nog zal versterken.

En de ANWB?

Ook in Nederland werden in 2016 aanzienlijk minder diesels verkocht dan het jaar ervoor. Toch zullen consumenten geen positief of negatief aankoopadvies krijgen van de ANWB, stelt Ad Vonk, woordvoerder van de ANWB. “De Duitse markt is heel anders dan de Nederlandse. Daar is de helft van de nieuwe auto’s diesel en de druk op autofabrikanten om schonere auto’s te maken is enorm. Hier speelt dat veel minder.”

Wel constateert ook de ANWB dat de prijzen van gebruikte diesels onder druk staan. “Vooral zie ik dat een aantal gemeenten in Duitsland en Nederland het wel gehad heeft met de vervuiling door auto’s. Die willen daar van af en het liefst verbieden ze alle diesels. Er is met fabrieksopgaven gesjoemeld en misschien gebeurt dat nog steeds. In die sfeer gaan wij echt geen algemeen advies geven over het al dan niet kopen van een diesel. Een gebruikte diesel kan in deze markt zelfs een heel goede aankoop zijn.”

Een gebruikte diesel kan in deze markt zelfs een heel goede aankoop zijn.

De ANWB adviseert haar leden liever individueel, op basis van gebruik en omstandigheden. Is de uitspraak van Becker dan onverstandig? “Daar wil ik ook geen oordeel over geven. Dat is helemaal aan de ADAC”, besluit Vonk.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.