Zweedse vakbondsleden laadstations Tesla doen mee aan staking

Tesla • De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor automonteurs in Zweden verlopen stroef, omdat Tesla weigert collectief te onderhandelen over lonen en andere arbeidsvoorwaarden.
Robert L. Smid Robert L. Smid
(foto: Tesla)

Installateurs en ander personeel dat werkt aan de laadstations van Tesla in Zweden doen mee aan de stakingen tegen de elektrische autofabrikant, zo meldt ANP. De Zweedse vakbond Seko meldt dat leden vanaf 4 maart stoppen met het plannen, bouwen en aansluiten van laadstations voor de auto’s van Tesla. Met de werkonderbreking willen ze werknemers van de autofabrikant steunen die sinds oktober vorig jaar staken voor een nieuwe cao.

Ongeveer 130 werknemers op tien locaties van Tesla in Zweden legden eind oktober het werk neer. De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor automonteurs in het land verlopen stroef omdat Tesla weigert collectief te onderhandelen over lonen en andere arbeidsvoorwaarden. Dat was een eis van vakbonden en sommige pensioenfondsen.

Vakbonden

Meer dan tien vakbonden in Zweden en andere landen in Scandinavië legden afgelopen maanden ook al het werk voor Tesla neer uit solidariteit met de automonteurs. De Zweedse transportvakbond maakte in december bekend dat leden geen afval meer ophalen van locaties van Tesla in Zweden. Ook de vakbonden voor elektriciens en postbezorgers hebben zich aangesloten.

Elon Musk noemt de Zweedse cao-stakingen ‘krankzinnig’

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.

Zweedse vakbondsleden laadstations Tesla doen mee aan staking | Automotive Online

Zweedse vakbondsleden laadstations Tesla doen mee aan staking

Tesla • De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor automonteurs in Zweden verlopen stroef, omdat Tesla weigert collectief te onderhandelen over lonen en andere arbeidsvoorwaarden.
Robert L. Smid Robert L. Smid
(foto: Tesla)

Installateurs en ander personeel dat werkt aan de laadstations van Tesla in Zweden doen mee aan de stakingen tegen de elektrische autofabrikant, zo meldt ANP. De Zweedse vakbond Seko meldt dat leden vanaf 4 maart stoppen met het plannen, bouwen en aansluiten van laadstations voor de auto’s van Tesla. Met de werkonderbreking willen ze werknemers van de autofabrikant steunen die sinds oktober vorig jaar staken voor een nieuwe cao.

Ongeveer 130 werknemers op tien locaties van Tesla in Zweden legden eind oktober het werk neer. De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor automonteurs in het land verlopen stroef omdat Tesla weigert collectief te onderhandelen over lonen en andere arbeidsvoorwaarden. Dat was een eis van vakbonden en sommige pensioenfondsen.

Vakbonden

Meer dan tien vakbonden in Zweden en andere landen in Scandinavië legden afgelopen maanden ook al het werk voor Tesla neer uit solidariteit met de automonteurs. De Zweedse transportvakbond maakte in december bekend dat leden geen afval meer ophalen van locaties van Tesla in Zweden. Ook de vakbonden voor elektriciens en postbezorgers hebben zich aangesloten.

Elon Musk noemt de Zweedse cao-stakingen ‘krankzinnig’

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.