Bovemij boekt negatief resultaat van 14 miljoen over 2022

Bovemij • Het resultaat uit de bedrijfsvoering kwam uit op 21 miljoen euro.
Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
• Laatste update:
Het positieve resultaat uit bedrijfsvoering kwam uit op 21 miljoen euro en is vergelijkbaar met het niveau van de jaren voorafgaand aan corona. (Foto: Bovemij)

Bovemij behaalde over 2022 een negatief nettoresultaat van 14 miljoen euro. Dit is te wijten aan een dalend rendement van 10 procent op beleggingen als gevolg van stijgende rente en dalende aandelenkoersen. Het verlies op de beleggingsportefeuille kwam uit op min 34 miljoen euro. Dat maakt Bovemij bekend in een persbericht.

Het positieve resultaat uit bedrijfsvoering kwam uit op 21 miljoen euro en is vergelijkbaar met het niveau van de jaren voorafgaand aan corona. Het resultaat is wel onder druk komen te staan, omdat de corona-effecten gedurende het jaar zijn weggeëbd. Daarbij zorgde meer asfaltkilometers voor meer schades en zijn de herstelkosten door de hoge inflatie ook duurder geworden. Verder was er afgelopen jaar een toename van het aantal fietsdiefstallen in Nederland, met name van elektrische fietsen. Dit leidde tot een grotere aanspraak op de verzekeringen van Bovemij.

De combined ratio is met 90 procent hoger door de hogere schadelast en inflatie en meer fietsdiefstallen, vooral e-bikes.

Marktwaardering

“Het beleggingsresultaat is afgelopen jaar negatief beïnvloed door het verslechterde beursklimaat, stijgende rentes en hogere inflatie, mede als gevolg van geopolitieke ontwikkelingen. De staatsobligaties en hypotheekfondsen waarin door Bovemij is belegd zijn sterk in marktwaardering gedaald. Ook is de waarde van de aandelenportefeuille van Bovemij gedaald als gevolg van wereldwijd dalende beurskoersen,” aldus Bovemij in de verklaring.

Boetes

Ook heeft Bovemij een voorziening van 2 miljoen euro opgenomen voor de  boete van DNB. Vorig jaar heeft het bedrijf hetzelfde gedaan in verband met een voorgenomen boete van AFM. Beide procedures zijn nog niet afgerond.