Vakbonden zetten stakingen in metaal- en techniekbranche door ondanks gering effect

Staking • Vakbond FNV hoopt de stakingsduur te verlengen tot 48 uur.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

De estafettestakingen in de Metaal en Techniek (ook wel kleinmetaal) houden aan. Maandag 3 juni is het voor de tweede keer de beurt aan Limburg. De vakbonden roepen medewerkers op hun werk 24 uur neer te leggen. Vakbond FNV hoopt de stakingsduur te verlengen tot 48 uur. Dat meldt ANP.

Werkgevers willen nog altijd niet tegemoetkomen aan de belangrijkste eisen, aldus een FNV-woordvoerder. “We staken door tot er een goede cao ligt.” Wanneer de stakingsduur wordt verdubbeld, is nog niet zeker omdat eerst met de achterban moet worden overlegd. De bonden eisen onder meer een loonsverhoging van 10 procent en betere regelingen voor ouderen.

Weinig effect

Het conflict in de sector Metaal en Techniek, waarin ongeveer 320 duizend mensen werken en waar bijvoorbeeld installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en goud- en zilversmeden onder vallen, duurt nu bijna een maand. Werkonderbrekingen zijn al bijna drie weken aan de gang, maar sorteren weinig effect. In acht regio’s legden medewerkers eerder al hun werk 24 uur neer.

De werkgevers, verenigd in FWT, houden voet bij stuk en stellen dat “acties en stakingen de nieuwe cao’s in de metaal en techniek niet dichterbij brengen”, aldus onderhandelaar Ron Follon. “Ik roep vakbonden dan ook op om terug te keren naar de onderhandelingstafel.”

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Vakbonden zetten stakingen in metaal- en techniekbranche door ondanks gering effect | Automotive Online

Vakbonden zetten stakingen in metaal- en techniekbranche door ondanks gering effect

Staking • Vakbond FNV hoopt de stakingsduur te verlengen tot 48 uur.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

De estafettestakingen in de Metaal en Techniek (ook wel kleinmetaal) houden aan. Maandag 3 juni is het voor de tweede keer de beurt aan Limburg. De vakbonden roepen medewerkers op hun werk 24 uur neer te leggen. Vakbond FNV hoopt de stakingsduur te verlengen tot 48 uur. Dat meldt ANP.

Werkgevers willen nog altijd niet tegemoetkomen aan de belangrijkste eisen, aldus een FNV-woordvoerder. “We staken door tot er een goede cao ligt.” Wanneer de stakingsduur wordt verdubbeld, is nog niet zeker omdat eerst met de achterban moet worden overlegd. De bonden eisen onder meer een loonsverhoging van 10 procent en betere regelingen voor ouderen.

Weinig effect

Het conflict in de sector Metaal en Techniek, waarin ongeveer 320 duizend mensen werken en waar bijvoorbeeld installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en goud- en zilversmeden onder vallen, duurt nu bijna een maand. Werkonderbrekingen zijn al bijna drie weken aan de gang, maar sorteren weinig effect. In acht regio’s legden medewerkers eerder al hun werk 24 uur neer.

De werkgevers, verenigd in FWT, houden voet bij stuk en stellen dat “acties en stakingen de nieuwe cao’s in de metaal en techniek niet dichterbij brengen”, aldus onderhandelaar Ron Follon. “Ik roep vakbonden dan ook op om terug te keren naar de onderhandelingstafel.”

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.