Ruim 40 procent meer auto’s gestolen in eerste kwartaal

Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
(Foto: Shutterstock)

Over het eerste kwartaal van 2022 lag het aantal gestolen personenauto’s 43 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV), een samenwerkingsverband tussen de RDW, Politie en stichting VbV. In totaal werden er 5.292 auto’s gestolen.

Daarbij moet worden aangemerkt dat de diefstalcijfers in het eerste kwartaal van 2021 uitzonderlijk laag waren door de coronasituatie in Nederland. Vergeleken met 2020 is het aantal gestolen voertuigen in 2021 iets gedaald.

Beter beveiligd

Het aantal diefstallen van jonge personenvoertuigen (tot en met 3 jaar) is nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van een jaar eerder. De inschatting van de Stichting VbV is dat dit komt doordat nieuwere auto’s steeds beter beveiligd zijn. De grote stijging zit in de diefstal van personenvoertuigen van 4 jaar en ouder. Het aantal diefstallen in deze categorie nam met 26 procent toe.

Toyota en Volkswagen werden het vaakst gestolen. Van beide merken werden iets meer dan tweehonderd voertuigen gestolen in het eerste kwartaal van 2022. Niet verwonderlijk, aangezien deze merken de Nederlandse autovloot domineren. Relatief gezien werden Lexussen het vaakst gestolen (0,05% van de Lexussen in Nederland). Mazda staat in dit overzicht op een tweede plek (0,038%), gevolgd door Toyota (0,03%).

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de titels in de divisie Mobility & Automotive van Promedia, waaronder Automotive Management en Fleet&Mobility. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed eten.

Ruim 40 procent meer auto’s gestolen in eerste kwartaal | Automotive Online

Ruim 40 procent meer auto’s gestolen in eerste kwartaal

Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
(Foto: Shutterstock)

Over het eerste kwartaal van 2022 lag het aantal gestolen personenauto’s 43 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV), een samenwerkingsverband tussen de RDW, Politie en stichting VbV. In totaal werden er 5.292 auto’s gestolen.

Daarbij moet worden aangemerkt dat de diefstalcijfers in het eerste kwartaal van 2021 uitzonderlijk laag waren door de coronasituatie in Nederland. Vergeleken met 2020 is het aantal gestolen voertuigen in 2021 iets gedaald.

Beter beveiligd

Het aantal diefstallen van jonge personenvoertuigen (tot en met 3 jaar) is nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van een jaar eerder. De inschatting van de Stichting VbV is dat dit komt doordat nieuwere auto’s steeds beter beveiligd zijn. De grote stijging zit in de diefstal van personenvoertuigen van 4 jaar en ouder. Het aantal diefstallen in deze categorie nam met 26 procent toe.

Toyota en Volkswagen werden het vaakst gestolen. Van beide merken werden iets meer dan tweehonderd voertuigen gestolen in het eerste kwartaal van 2022. Niet verwonderlijk, aangezien deze merken de Nederlandse autovloot domineren. Relatief gezien werden Lexussen het vaakst gestolen (0,05% van de Lexussen in Nederland). Mazda staat in dit overzicht op een tweede plek (0,038%), gevolgd door Toyota (0,03%).

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de titels in de divisie Mobility & Automotive van Promedia, waaronder Automotive Management en Fleet&Mobility. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed eten.