Flink meer stekkerauto’s gestolen in eerste half jaar 2023

Autodiefstal • Toyota is het meest populair onder de dieven.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Uit recent gepubliceerde cijfers van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) blijkt dat het aantal gestolen hybride en elektrische auto’s in het eerste halfjaar van dit jaar met bijna een derde is gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt ANP.

In de eerste zes maanden van 2022 werden er 470 elektrische auto’s gestolen, terwijl dit jaar het aantal is gestegen naar 597 stuks, een stijging van 27 procent. Ongeveer 6 procent van deze diefstallen betreft volledig elektrische auto’s, wat neerkomt op 35 gestolen voertuigen.

In het eerste half jaar van 2023 zijn in totaal 2.917 personenauto’s gestolen, een lichte daling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (-1%).

Toyota

Toyota is het meest populair onder dieven als het gaat om hybride en elektrische auto’s. Dat constateerde het LIV ook al in 2022 en 2021. In het eerste halfjaar van dit jaar werden er 447 gestolen van dit Japanse merk.

Ook bij reguliere benzineauto’s is Toyota het meest geliefd onder dieven. In vergelijking met het eerste halfjaar van 2022 is het aantal gestolen Toyota’s met 18 procent gestegen, wat neerkomt op een totaal van 560 gestolen voertuigen.

Een adviseur van het LIV verklaart de stijging met “marktwerking”. Naarmate er meer van deze auto’s op de markt komen en ze populairder worden, worden ze ook interessanter voor dieven. Daarnaast worden de gestolen auto’s vaak gebruikt voor onderdelen. Zo blijkt een oude Toyota aantrekkelijk te zijn vanwege het edelmetaal in de katalysator.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Flink meer stekkerauto’s gestolen in eerste half jaar 2023 | Automotive Online

Flink meer stekkerauto’s gestolen in eerste half jaar 2023

Autodiefstal • Toyota is het meest populair onder de dieven.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Uit recent gepubliceerde cijfers van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) blijkt dat het aantal gestolen hybride en elektrische auto’s in het eerste halfjaar van dit jaar met bijna een derde is gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt ANP.

In de eerste zes maanden van 2022 werden er 470 elektrische auto’s gestolen, terwijl dit jaar het aantal is gestegen naar 597 stuks, een stijging van 27 procent. Ongeveer 6 procent van deze diefstallen betreft volledig elektrische auto’s, wat neerkomt op 35 gestolen voertuigen.

In het eerste half jaar van 2023 zijn in totaal 2.917 personenauto’s gestolen, een lichte daling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (-1%).

Toyota

Toyota is het meest populair onder dieven als het gaat om hybride en elektrische auto’s. Dat constateerde het LIV ook al in 2022 en 2021. In het eerste halfjaar van dit jaar werden er 447 gestolen van dit Japanse merk.

Ook bij reguliere benzineauto’s is Toyota het meest geliefd onder dieven. In vergelijking met het eerste halfjaar van 2022 is het aantal gestolen Toyota’s met 18 procent gestegen, wat neerkomt op een totaal van 560 gestolen voertuigen.

Een adviseur van het LIV verklaart de stijging met “marktwerking”. Naarmate er meer van deze auto’s op de markt komen en ze populairder worden, worden ze ook interessanter voor dieven. Daarnaast worden de gestolen auto’s vaak gebruikt voor onderdelen. Zo blijkt een oude Toyota aantrekkelijk te zijn vanwege het edelmetaal in de katalysator.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.