‘Meer verduistering door criminelen, helft gestolen personenauto’s teruggevonden’

Autodiefstal • Er werden in 2023 minder auto’s gestolen en een groter deel werd teruggevonden. Toyota was vorig jaar weer het meest gestolen merk in Nederland.
Kim Andriessen Kim Andriessen
Autodiefstal
(Foto: Shutterstock)

Criminelen verkopen steeds vaker gehuurde of geleasede auto’s door met valse papieren. De politie kreeg in 2023 bijna 1.300 aangiftes van verduistering, zoals deze vorm van criminaliteit heet. Ter vergelijking: in 2016 waren dit er nog 450. Dit meldt het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) op basis van politiecijfers.

“Een verduisterd voertuig hoef je niet te hacken, je krijgt een originele sleutel en soms zelfs een origineel kentekenbewijs”, zegt Rudi Welling, manager bij het LIV. “Dit geeft criminelen de tijd om ongehinderd door Europa te rijden en het voertuig te verkopen, vaak met valse of vervalste papieren, aan een nietsvermoedende koper. De lease- of verhuurmaatschappij ontdekt dit vaak pas na enige tijd.”

De Telegraaf schrijft vandaag (vrijdag 12 januari) dat met name professionele bendes uit Oost-Europa zich steeds vaker toeleggen op verduistering.

Minder auto’s gestolen

Dat verduistering steeds vaker voorkomt staat haaks op de trend wat betreft voertuigdiefstal, zo constateert het LIV. Er werden in 2023 minder auto’s gestolen en een groter deel werd weer teruggevonden. De politie noteerde in 2023 in totaal 5.844 aangiftes van gestolen personenauto’s. Daarvan werd 47 procent weer teruggevonden, het hoogste aandeel in tien jaar tijd. In 2022 werd 5.973 keer aangifte gedaan.

De lease- of verhuurmaatschappij ontdekt verduistering pas na enige tijd

Onder andere het Aangifteloket Gestolen Voertuigen, waar binnen 30 minuten na de aangifte een voertuig nationaal en internationaal wordt gesignaleerd, heeft een positieve invloed op het terugvindpercentage. Het LIV schrijft: ‘De kans op terugvinden is in de eerste 24 uur het grootst. Ook de sterk toegenomen connectiviteit van jonge voertuigen draagt bij aan een hoger terugvindpercentage.’

De diefstal van lichte bedrijfswagens steeg in 2023 overigens met 5 procent naar 1.783.

Toyota

Toyota was vorig jaar, net als in 2022, het meest gestolen merk. Dieven hadden het vooral voorzien op hybride auto’s van het Japanse automerk. Het meest gestolen model is met 612 diefstallen de Toyota RAV4. De kans dat dit model wordt gestolen is volgens het LIV 1 op 63. Uit RDC-cijfers blijkt dat er in 2023 iets meer dan 1.000 van deze auto’s zijn geregistreerd. Ruim 44 procent van alle gestolen Toyota ’s wordt teruggevonden.

Verder zijn er 797 Volkswagens gestolen, dit is 1 procent meer dan in 2022. Hyundai en Alfa Romeo zijn met respectievelijk 94 en 70 diefstallen opvallende nieuwe merken die meer gestolen worden, zo stelt het LIV. Mercedes blijft met 670 stuks de meest gestolen lichte bedrijfswagen. Deze worden het meest gestolen in Zuid-Holland en Brabant.

‘Meer verduistering door criminelen, helft gestolen personenauto’s teruggevonden’ | Automotive Online

‘Meer verduistering door criminelen, helft gestolen personenauto’s teruggevonden’

Autodiefstal • Er werden in 2023 minder auto’s gestolen en een groter deel werd teruggevonden. Toyota was vorig jaar weer het meest gestolen merk in Nederland.
Kim Andriessen Kim Andriessen
Autodiefstal
(Foto: Shutterstock)

Criminelen verkopen steeds vaker gehuurde of geleasede auto’s door met valse papieren. De politie kreeg in 2023 bijna 1.300 aangiftes van verduistering, zoals deze vorm van criminaliteit heet. Ter vergelijking: in 2016 waren dit er nog 450. Dit meldt het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) op basis van politiecijfers.

“Een verduisterd voertuig hoef je niet te hacken, je krijgt een originele sleutel en soms zelfs een origineel kentekenbewijs”, zegt Rudi Welling, manager bij het LIV. “Dit geeft criminelen de tijd om ongehinderd door Europa te rijden en het voertuig te verkopen, vaak met valse of vervalste papieren, aan een nietsvermoedende koper. De lease- of verhuurmaatschappij ontdekt dit vaak pas na enige tijd.”

De Telegraaf schrijft vandaag (vrijdag 12 januari) dat met name professionele bendes uit Oost-Europa zich steeds vaker toeleggen op verduistering.

Minder auto’s gestolen

Dat verduistering steeds vaker voorkomt staat haaks op de trend wat betreft voertuigdiefstal, zo constateert het LIV. Er werden in 2023 minder auto’s gestolen en een groter deel werd weer teruggevonden. De politie noteerde in 2023 in totaal 5.844 aangiftes van gestolen personenauto’s. Daarvan werd 47 procent weer teruggevonden, het hoogste aandeel in tien jaar tijd. In 2022 werd 5.973 keer aangifte gedaan.

De lease- of verhuurmaatschappij ontdekt verduistering pas na enige tijd

Onder andere het Aangifteloket Gestolen Voertuigen, waar binnen 30 minuten na de aangifte een voertuig nationaal en internationaal wordt gesignaleerd, heeft een positieve invloed op het terugvindpercentage. Het LIV schrijft: ‘De kans op terugvinden is in de eerste 24 uur het grootst. Ook de sterk toegenomen connectiviteit van jonge voertuigen draagt bij aan een hoger terugvindpercentage.’

De diefstal van lichte bedrijfswagens steeg in 2023 overigens met 5 procent naar 1.783.

Toyota

Toyota was vorig jaar, net als in 2022, het meest gestolen merk. Dieven hadden het vooral voorzien op hybride auto’s van het Japanse automerk. Het meest gestolen model is met 612 diefstallen de Toyota RAV4. De kans dat dit model wordt gestolen is volgens het LIV 1 op 63. Uit RDC-cijfers blijkt dat er in 2023 iets meer dan 1.000 van deze auto’s zijn geregistreerd. Ruim 44 procent van alle gestolen Toyota ’s wordt teruggevonden.

Verder zijn er 797 Volkswagens gestolen, dit is 1 procent meer dan in 2022. Hyundai en Alfa Romeo zijn met respectievelijk 94 en 70 diefstallen opvallende nieuwe merken die meer gestolen worden, zo stelt het LIV. Mercedes blijft met 670 stuks de meest gestolen lichte bedrijfswagen. Deze worden het meest gestolen in Zuid-Holland en Brabant.