EU pakt cybercrime strenger aan met meer wetgeving

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
De EU wil cybercrime bij bedrijven beter aanpakken met meer wetgeving. (Foto: Shutterstock)

De EU wil met een uitbreiding van de wetgeving de cyberveiligheid bij bedrijven verhogen. Grote partijen, onder andere uit de maakindustrie of distributie, worden verplicht om passende maatregelen te nemen om hun netwerk- en informatiesystemen te beveiligen. En ze moeten ernstige cyberincidenten melden. Zo besloot de EU tijdens de afgelopen telecomraad in Brussel. 

“Digitale veiligheid regelen, is in eerste instantie ieders eigen verantwoordelijkheid. Maar cyberincidenten hebben in toenemende mate serieuze gevolgen voor maatschappij en economie. Denk aan recente gevallen zoals een stilgevallen industriële productie of lege supermarktschappen”, aldus minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat. Zo werd VDL Groep afgelopen najaar getroffen door een cyberaanval waardoor de productie stil kwam te liggen. 

Weerbaar

In Nederland heeft het zogeheten Digital Trust Center (DGT) zijn waarschuwingsservice voor bedrijven sinds afgelopen zomer uitgebreid. Zodra het DTC concrete aanwijzingen heeft dat bedrijven gehackt dreigen te worden, belt of mailt het DTG die bedrijven om ze te waarschuwen. Ook brancheorganisatie Bovag neemt cybercrime serieus met de start van het project Samen Digitaal Veilig om te zorgen dat bedrijven weerbaarder zijn tegen cyberaanvallen. 

De EU-ministers zijn akkoord met het voorstel van de EU. Nadat is onderhandeld met het Europees Parlement en de Europese Commissie, is de verwachting dat in 2022 een akkoord wordt bereikt. 

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.