Aanpak van cybercrime centraal in nieuw overheidsplan

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Eén op de vijf ondernemers heeft te maken met cybercrime. (Foto: Shutterstock).

Minister van Justitie en Veiligheid, Yesilgöz-Zegerius, heeft samen met MKB-Nederland en VNO-NCW het nieuwe actieplan Veilig Ondernemen 2023-2026 gepresenteerd.

De aanpak en preventie van cybercrime is één van de belangrijkste kernpunten in dit plan. Eén op de vijf ondernemers heeft jaarlijks met cybercrime te maken, zoals hacking of ransomware, zo meldt het actieplan. In coronatijd heeft cybercrime een verdere vlucht genomen: tussen 2019 en 2021 is er een toename van 200 procent. Daarnaast groeit de afhankelijkheid van IT bij ondernemers alsmaar verder.

Voortrekkersrol

Omdat grotere ondernemingen nu het meest weerbaar lijken tegen cybercriminaliteit, is afgesproken dat zij hun voortrekkersrol oppakken om de grootste groep ondernemers, het mkb, mee te nemen in de broodnodige preventieve stappen. Nog steeds wanen veel ondernemers zich ten onrechte veilig, aldus het plan, omdat ze denken dat er bij hen relatief weinig te halen valt. Tegelijkertijd neemt de bedreiging van cybercrime de afgelopen jaren alleen maar toe en groeit de afhankelijk van IT bij ondernemers alleen maar. In het nieuwe plan wordt vooral ook ingezet op preventie, informatieverschaffing en het wijzen op praktische checklists.

Digitaal veilig

Zo werd eerder ook al het platform Samen Digitaal Veilig opgezet, dat Bovag als één van de eerste brancheverenigingen onder zijn leden heeft geïntroduceerd. Eind vorig jaar kregen Bochane Autogroep met een cyberaanval te maken. Ook VDL Groep werd destijds slachtoffer van cybercriminaliteit.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Aanpak van cybercrime centraal in nieuw overheidsplan | Automotive Online

Aanpak van cybercrime centraal in nieuw overheidsplan

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Eén op de vijf ondernemers heeft te maken met cybercrime. (Foto: Shutterstock).

Minister van Justitie en Veiligheid, Yesilgöz-Zegerius, heeft samen met MKB-Nederland en VNO-NCW het nieuwe actieplan Veilig Ondernemen 2023-2026 gepresenteerd.

De aanpak en preventie van cybercrime is één van de belangrijkste kernpunten in dit plan. Eén op de vijf ondernemers heeft jaarlijks met cybercrime te maken, zoals hacking of ransomware, zo meldt het actieplan. In coronatijd heeft cybercrime een verdere vlucht genomen: tussen 2019 en 2021 is er een toename van 200 procent. Daarnaast groeit de afhankelijkheid van IT bij ondernemers alsmaar verder.

Voortrekkersrol

Omdat grotere ondernemingen nu het meest weerbaar lijken tegen cybercriminaliteit, is afgesproken dat zij hun voortrekkersrol oppakken om de grootste groep ondernemers, het mkb, mee te nemen in de broodnodige preventieve stappen. Nog steeds wanen veel ondernemers zich ten onrechte veilig, aldus het plan, omdat ze denken dat er bij hen relatief weinig te halen valt. Tegelijkertijd neemt de bedreiging van cybercrime de afgelopen jaren alleen maar toe en groeit de afhankelijk van IT bij ondernemers alleen maar. In het nieuwe plan wordt vooral ook ingezet op preventie, informatieverschaffing en het wijzen op praktische checklists.

Digitaal veilig

Zo werd eerder ook al het platform Samen Digitaal Veilig opgezet, dat Bovag als één van de eerste brancheverenigingen onder zijn leden heeft geïntroduceerd. Eind vorig jaar kregen Bochane Autogroep met een cyberaanval te maken. Ook VDL Groep werd destijds slachtoffer van cybercriminaliteit.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.