Nederlandse Staat doet aangifte tegen FCA wegens dieselfraude
De Nederlandse Staat heeft aangifte gedaan tegen Fiat-Chrysler (FCA) omdat er zou zijn gesjoemeld met de uitstootwaarden bij een dieselmotor van Jeep. Ook moet de dieselfraude met een Suzuki Vitara nader worden onderzocht. Dat bevestigt woordvoerder Joris Schouten van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan Automotive, naar aanleiding van een uitzending bij Nieuwsuur.
Zowel de Jeep Grand Cherokee als de Suzuki Vitara vielen door de mand tijdens een onderzoek van RDW naar het gebruik van sjoemelsoftware. In dit onderzoek werd in totaal bij 16 auto’s van verschillende fabrikanten onregelmatigheden geconstateerd bij het meten van fijnstof. De RDW ging mee in het verweer van de meeste autofabrikanten dat de software werd gebruikt om de motor te beschermen; maar voor Fiat en Suzuki werd dat niet geaccepteerd. Zij voerden daarop een software-update uit.
Dieselgate
Het Europese Hof veegde het argument dat de software nodig is om de motor te beschermen, onlangs van tafel. Het Hof oordeelde dat toepassing van manipulatie-instrumenten om vervuiling of veroudering van de motor te voorkomen, niet is toegestaan; dit soort instrumenten is alleen gerechtvaardigd als ze dienen om plotselinge en uitzonderlijke schade te voorkomen. De RDW gaat op basis van deze uitspraak de al afgegeven typegoedkeuringen opnieuw tegen het licht houden, evenals de uitkomsten van het onderzoek naar emissiefraude in 2017. Dat blijkt uit de antwoorden van staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur op kamervragen over deze uitspraak van het Europese Hof. De RDW stelt desgevraagd nog geen commentaar te kunnen geven.
Het sjoemelschandaal kwam aan het licht toen Volkswagen in de Verenigde Staten geen goede verklaring kon geven voor het grote verschil in uitstootwaarden bij diesels in een testprocedure en op de weg. Later bleek dat de software zo was ingesteld dat deze herkent of er sprake is van een test.