Staatssecretaris over bpm-ombouw: Zorgvuldigheid boven snelheid
Dat zegt de staatssecretaris in antwoord op Kamervragen over het onderwerp. De nieuwe emissietest zorgt voor een realistischer (en daarmee hogere) verbruiksopgaaf. En dus moeten er in Nederland allerlei maatregelen worden genomen om een bpm-budgetneutrale overgang te realiseren. De autobranche is bang dat er een kopersstaking volgt als er niet snel duidelijkheid komt over de nieuwe bpm-tabellen (gebaseerd op de WLTP). Daarbij vindt de branche dat de bpm versneld moet worden afgebouwd, omdat volgens de importeurs anders de concurrentie met de import van (bijna nieuwe) auto’s niet is te winnen.
Niet overhaasten
Snel laat nu weten dat hij de zorgen van de autobranche begrijpt. Maar hij wil geen overhaaste stappen zetten. “Een onzorgvuldige omzetting op basis van onvoldoende betrouwbare gegevens kan leiden tot verkeerde bpm-tarieven met een fors hogere of lagere bpm tot gevolg. Een te snelle omzetting maakt dan ook geen einde aan de zorgen en onzekerheden die leven bij de autobranche en de consument, omdat dit mogelijk opnieuw een aanpassing van de bpm-tarieven vergt.” Hij verwacht pas na de zomer van 2018 meer duidelijkheid te kunnen geven over het proces van de omzetting van de bpm naar op WLTP-gebaseerde tarieven. “De inschatting is dat na de zomer pas voldoende WLTP-geteste auto’s in Nederland zullen zijn verkocht. Deze gegevens zijn noodzakelijk om een analyse te kunnen maken voor de omzetting”, aldus Snel. De autobranche snakt naar meer duidelijkheid vanuit Den Haag. Lees hier waarom.
Volgens de branche zijn de bpm-inkomsten vorig jaar met 600 miljoen euro gestegen. Snel kan dat getal nog niet bevestigen. Er wordt nog gerekend, maar hij meldt wel dat een stijging niet kan komen door de vorig jaar ingevoerde WLTP. Er werden in 2017 in totaal 128 WLTP-geteste auto’s verkocht, aldus de staatssecretaris, die nogmaals aangaf te streven naar een budgetneutrale bpm-overgang.