‘Rijke Fransen krijgen minder subsidie voor aanschaf EV’

Elektrisch rijden • De subsidie voor lagere inkomens voor de aanschaf van een elektrische of hybride auto blijft gelijk.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
(foto: Shutterstock)

Franse autokopers met een hoger inkomen krijgen vanaf vandaag 20 procent minder subsidie op de aanschaf van een elektrische of hybride auto. De aankoopsubsidie gaat voor de helft van de Franse autokopers met de hoogste inkomens omlaag van 5.000 naar 4.000 euro. Voor de lagere inkomens blijft de subsidie 7.000 euro.

De Franse overheid wil hiermee volgens Reuters voorkomen dat de subsidiepot van 1,5 miljard euro te snel leeg raakt en andere kopers achter het net vissen. Met de nieuwe maatregel komt volgens de Franse regering het subsidiegeld terecht bij de mensen die het echt nodig hebben. Rijkere Fransen kopen ook zonder subsidie wel een EV, zo is de gedachte.

Frankrijk is niet het enige land dat aan de subsidieknop draait. Duitsland beëindigde het subsidieprogramma eind vorig jaar in zijn geheel.

In Nederland blijven de aankoopsubsidies wel op peil. Aan de andere kant gaan EV-rijders vanaf 2025 wegenbelasting betalen voor hun zware elektrische auto en betalen kopers bpm waardoor nieuwe EV’s enkele honderden euro’s duurder worden.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.