Tellerfraude kost miljarden
Het onderzoek is uitgevoerd door CRM Used Car Management in opdracht van Carpass, de Belgische equivalent van het Nederlandse NAP.
Carpass claimt dat door haar methode dat het fenomeen tellerfraude in België nagenoeg is uitgeroeid. Het meest onderscheidende aan dit systeem is dat het wettelijk verplicht is om bij elke autotransactie de kilometerstand in te voeren en bij tenaamstelling de Carpass mee te geven.
Doordat in haar omringende landen de kilometerfraude nog wel bestaat, vreest België een eiland binnen de EU te worden waar het gaat om de occasionhandel. De Belgische economieminister Vincent van Quickenborne pleitte daarom gisteren op de conferentie Cars 2010 voor een Europees initiatief.
NAP: goed onderzoek
In België rijdt volgens het onderzoek 0,2 procent van de auto’s rond met teruggedraaide teller, in Nederland is dat 5 procent. “NAP en RDW hebben meegewerkt aan het onderzoek, we staan dus achter de resultaten. We scoren op Europees niveau ook erg goed”, zegt Martin Huisman, woordvoerder bij NAP. “België scoort beter, vooral vanwege de wettelijke verplichting. In Nederland ligt er een wetsvoorstel; dat de wet er door komt is duidelijk, het is afwachten wanneer. Wij zijn er zeker voorstander van dat er een Europese verplichting komt. De meeste fraude doet zich immers voor bij de in- en export van voertuigen.”