Stern houdt beursnotering tegen het licht

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Van der Kwast: focus op sterke merken. (Foto: NFP)

Stern houdt de huidige beursnotering tegen het licht en sluit ook niet uit dat het bedrijf overgenomen wordt. Dat meldt topman Henk van der Kwast in een interview met de Telegraaf. “Over de beursnotering wordt nagedacht. Die heeft ons veel gebracht, maar maakt ons nu ook kwetsbaarder. Daarnaast ben ik dit jaar 65 jaar geworden en moet er ook nagedacht worden over hoe we de toekomst ingaan. We sluiten een overname dus ook niet uit. Maar dat moet wel een kandidaat zijn die bij onze filosofie past”, tekent de krant op uit de mond van de Stern-topman.

Tegen Automotive zegt Van der Kwast in een toelichting dat “er gestudeerd wordt op de mogelijkheden.” Er is volgens de topman niets concreet. “Maar we zijn in gesprek met buitenlandse partijen over de toekomst van de automotive retail. Daar zitten partijen tussen die naar expansie zoeken. Er is interesse, maar we zijn met niemand in gesprek over een overname.” 

Geen uitverkoop

Eerder dit jaar verkocht Stern zijn leasedivisie aan ALD Automotive. Gedurende het verkoopproces werd er – hoogstwaarschijnlijk door Van Mossel – een vijandig bod van ruim 118 miljoen euro uitgebracht op het bedrijf. “Wij vonden de manier van optreden niet goed. Ze zijn niet in gesprek gegaan met de vier grootaandeelhouders voordat het bedrijf een bod deed, waarmee het gekenmerkt kon worden als een vijandig overnamebod. Stern Groep gelooft niet in vijandige overnames”, aldus Van der Kwast tegenover de Telegraaf. Lees hier ons artikel over de strategie van Stern: ‘Het aantal dealerdaken kan met 50 procent omlaag.’

Eerder dit jaar vertelde hij in een interview met Automotive dat er geen uitverkoop van losse bedrijfsonderdelen zou volgen, maar dat het bedrijf wil krimpen in aantal dealerdaken. Van der Kwast meldt nu in het interview dat hij verwacht dat Stern in aantal gaat krimpen van ruim zeventig naar vijftig vestigingen. De holding verkoopt nu 21 merken. “Ik denk dat we ons vooral moeten richten op de sterke merken. Mercedes en Ford zijn bijvoorbeeld hele sterke merken, die goed zelfstandig kunnen staan.” 

Tegen Automotive zegt Van der Kwast dat er korte termijn geen grote ingrepen volgen. “Aan de randen van het bedrijf zullen vestigingen en wellicht merken eraf geknipt worden. En ook kijken we naar een merk als Opel. Wij hebben geen andere PSA-merken, dus dan is vraag hoe de toekomst van Opel er voor ons uit ziet.” De topman is tevreden over hoe het jaar tot op heden verloopt. “In het eerste kwartaal was er een duidelijke verbetering en ook het tweede kwartaal lijkt heel aardig te verlopen.”

Stern vierde vorig jaar zijn 25-jarige jubileum. Lees hier het artikel ‘De vogel eet tot hij gegeten wordt.’

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Stern houdt beursnotering tegen het licht | Automotive Online

Stern houdt beursnotering tegen het licht

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Van der Kwast: focus op sterke merken. (Foto: NFP)

Stern houdt de huidige beursnotering tegen het licht en sluit ook niet uit dat het bedrijf overgenomen wordt. Dat meldt topman Henk van der Kwast in een interview met de Telegraaf. “Over de beursnotering wordt nagedacht. Die heeft ons veel gebracht, maar maakt ons nu ook kwetsbaarder. Daarnaast ben ik dit jaar 65 jaar geworden en moet er ook nagedacht worden over hoe we de toekomst ingaan. We sluiten een overname dus ook niet uit. Maar dat moet wel een kandidaat zijn die bij onze filosofie past”, tekent de krant op uit de mond van de Stern-topman.

Tegen Automotive zegt Van der Kwast in een toelichting dat “er gestudeerd wordt op de mogelijkheden.” Er is volgens de topman niets concreet. “Maar we zijn in gesprek met buitenlandse partijen over de toekomst van de automotive retail. Daar zitten partijen tussen die naar expansie zoeken. Er is interesse, maar we zijn met niemand in gesprek over een overname.” 

Geen uitverkoop

Eerder dit jaar verkocht Stern zijn leasedivisie aan ALD Automotive. Gedurende het verkoopproces werd er – hoogstwaarschijnlijk door Van Mossel – een vijandig bod van ruim 118 miljoen euro uitgebracht op het bedrijf. “Wij vonden de manier van optreden niet goed. Ze zijn niet in gesprek gegaan met de vier grootaandeelhouders voordat het bedrijf een bod deed, waarmee het gekenmerkt kon worden als een vijandig overnamebod. Stern Groep gelooft niet in vijandige overnames”, aldus Van der Kwast tegenover de Telegraaf. Lees hier ons artikel over de strategie van Stern: ‘Het aantal dealerdaken kan met 50 procent omlaag.’

Eerder dit jaar vertelde hij in een interview met Automotive dat er geen uitverkoop van losse bedrijfsonderdelen zou volgen, maar dat het bedrijf wil krimpen in aantal dealerdaken. Van der Kwast meldt nu in het interview dat hij verwacht dat Stern in aantal gaat krimpen van ruim zeventig naar vijftig vestigingen. De holding verkoopt nu 21 merken. “Ik denk dat we ons vooral moeten richten op de sterke merken. Mercedes en Ford zijn bijvoorbeeld hele sterke merken, die goed zelfstandig kunnen staan.” 

Tegen Automotive zegt Van der Kwast dat er korte termijn geen grote ingrepen volgen. “Aan de randen van het bedrijf zullen vestigingen en wellicht merken eraf geknipt worden. En ook kijken we naar een merk als Opel. Wij hebben geen andere PSA-merken, dus dan is vraag hoe de toekomst van Opel er voor ons uit ziet.” De topman is tevreden over hoe het jaar tot op heden verloopt. “In het eerste kwartaal was er een duidelijke verbetering en ook het tweede kwartaal lijkt heel aardig te verlopen.”

Stern vierde vorig jaar zijn 25-jarige jubileum. Lees hier het artikel ‘De vogel eet tot hij gegeten wordt.’

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.