PSA-modellen verbruiken gemiddeld 1,8 liter meer

Redactie Redactie
• Laatste update:

Het verschil tussen het werkelijke verbruik en de opgegeven cijfers is het grootst bij de Peugeot 3008 2.7 benzine. Dit model verbruikt in de praktijk 7,6 liter benzine per 100 kilometer in plaats van de opgegeven 4,9 liter. Het verschil is het kleinst bij de Peugeot 208 1.2 liter diesel. Deze verstookt 4,7 liter brandstof op 100 kilometer in plaats van 3,5 liter die in de brochure staat.

Dieselgate
PSA kondigde eind vorig, naar aanleiding van dieselschandaal bij Volkswagen, aan om zijn modellen door onafhankelijke instanties te laten testen onder de werkelijke rijomstandigheden. In maart dit jaar maakte de autofabrikant de resultaten bekend van een aantal dieselmodellen, waaronder de Peugeot 308. Deze week volgden ook een aantal benzinemodellen.

Inmiddels zijn er dertig Peugeots, Citroëns en DS`en getest door de NGO’s Transport & Environment (T&E) en France Nature Environnement (FNE). De praktijktests zijn geaudit door Bureau Veritas. Voor het einde van het jaar laat PSA nog een twintig modellen volgens dezelfde methode testen.

In plaats van de wettelijk voorgeschreven laboratoriumtests (NEDC) volgden T&E en FNE een op het RDE-project (Real Driving Emissions) gebaseerd testprotocol dat de werkelijke gebruiksomstandigheden van een auto moet benaderen. Zo werd er op de openbare weg gereden, waarvan 25,5 kilometer in de stad, 35,7 kilometer op buitenwegen en 31,1 kilometer op de snelweg.

Verbruiksimulator
De auto’s zelf waren standaard voertuigen met bagage en passagiers aan boord en er werd gereden met de airco aan.

Naast het bieden van transparantie wil PSA de testgegevens gebruiken om een online verbruiksimulator te bouwen voor zijn websites. Potentiële kopers kunnen hiermee op basis van hun eigen rijgedrag berekenen wat het verbruik van hun toekomstige auto is. 

De volledige testresultaten zijn te vinden in het persbericht van PSA, T&E, FNE en Bureau Veritas.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.