Stern-topman: buitenlandse investeerders zien potentie wel

Redactie Redactie
• Laatste update:

De laatste maanden gebeurt er veel. Zo stijgt de koers de laatste weken snel. Tegelijkertijd vindt er bij Stern een wisseling in aandeelhouders plaats. Grote Nederlandse investeringsfondsen, zoals dat van de familie Blokker, en verzekeraar TVM stapten uit Stern, terwijl Engelse en Amerikaanse investeerders instapten. “De afgelopen maanden zijn er veel partijen met interesse voor een belang in Stern komen praten. Dat waren vooral buitenlandse partijen”, vertelt bestuursvoorzitter Henk van der Kwast. 

Hij is daar wel enigszins verbaasd over. “Enkele Nederlandse investeerders lijken vermoeid. Blijkbaar hebben ze in het buitenland meer zicht op de potentie van Stern. Wij draaien een goed jaar en zijn door recente transacties, zoals de vastgoeddeal, zowel stevig solvabel als liquide, dus we kunnen volgend jaar weer een behoorlijk dividend uitkeren (daar werd dit jaar vanaf gezien, red).” 

Verdere stijging
De afgelopen maanden namen Engelse en Amerikaanse investeerders als Regents of the University of Michigan (3%), Otus Capital Management (4%) en Invesco (5%) een belang. Grootste aandeelhouder blijft NPM Capital (onderdeel van SHV met bijna 30%). 

Van der Kwast is tevreden over de stijgende koers, maar volgens hem is een verdere stijging gerechtvaardigd. “De intrinsieke waarde (eigen vermogen gedeeld door aantal aandelen, red) van Stern is circa 26 euro per aandeel, daar zitten we nog ver van vandaan. Begin dit jaar waren er nog twijfels over de balans van Stern. Deze zou opgepompt zijn met goodwill, wellicht te hoog gewaardeerd onroerend goed en een belastinglatentie.”

Van der Kwast realiseerde onlangs een sale and leaseback van tien stragetische panden, die voor 57 miljoen euro verkocht werden en verzelfstandigde eind vorig jaar de leasedivisie en kon zo een actieve belastinglatentie van 20 miljoen euro realiseren (lees hier een analyse over deze constructie). “Buitenlandse investeerders zijn erg geïnteresseerd in de combinatie dealer en lease. Wij groeien dit jaar hard met onze leasedivisie en zijn inmiddels over de negenduizend contracten, ook dat zorgt ervoor dat de interesse in Stern toeneemt.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Stern-topman: buitenlandse investeerders zien potentie wel | Automotive Online

Stern-topman: buitenlandse investeerders zien potentie wel

Redactie Redactie
• Laatste update:

De laatste maanden gebeurt er veel. Zo stijgt de koers de laatste weken snel. Tegelijkertijd vindt er bij Stern een wisseling in aandeelhouders plaats. Grote Nederlandse investeringsfondsen, zoals dat van de familie Blokker, en verzekeraar TVM stapten uit Stern, terwijl Engelse en Amerikaanse investeerders instapten. “De afgelopen maanden zijn er veel partijen met interesse voor een belang in Stern komen praten. Dat waren vooral buitenlandse partijen”, vertelt bestuursvoorzitter Henk van der Kwast. 

Hij is daar wel enigszins verbaasd over. “Enkele Nederlandse investeerders lijken vermoeid. Blijkbaar hebben ze in het buitenland meer zicht op de potentie van Stern. Wij draaien een goed jaar en zijn door recente transacties, zoals de vastgoeddeal, zowel stevig solvabel als liquide, dus we kunnen volgend jaar weer een behoorlijk dividend uitkeren (daar werd dit jaar vanaf gezien, red).” 

Verdere stijging
De afgelopen maanden namen Engelse en Amerikaanse investeerders als Regents of the University of Michigan (3%), Otus Capital Management (4%) en Invesco (5%) een belang. Grootste aandeelhouder blijft NPM Capital (onderdeel van SHV met bijna 30%). 

Van der Kwast is tevreden over de stijgende koers, maar volgens hem is een verdere stijging gerechtvaardigd. “De intrinsieke waarde (eigen vermogen gedeeld door aantal aandelen, red) van Stern is circa 26 euro per aandeel, daar zitten we nog ver van vandaan. Begin dit jaar waren er nog twijfels over de balans van Stern. Deze zou opgepompt zijn met goodwill, wellicht te hoog gewaardeerd onroerend goed en een belastinglatentie.”

Van der Kwast realiseerde onlangs een sale and leaseback van tien stragetische panden, die voor 57 miljoen euro verkocht werden en verzelfstandigde eind vorig jaar de leasedivisie en kon zo een actieve belastinglatentie van 20 miljoen euro realiseren (lees hier een analyse over deze constructie). “Buitenlandse investeerders zijn erg geïnteresseerd in de combinatie dealer en lease. Wij groeien dit jaar hard met onze leasedivisie en zijn inmiddels over de negenduizend contracten, ook dat zorgt ervoor dat de interesse in Stern toeneemt.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.