Carlos Ghosn zet zijn geld op elektrisch

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Carlos Ghosn. Foto: Shutterstock

Dit maakte Renault-ceo Carlos Ghosn vanmorgen bekend, tijdens de presentatie in Parijs van Renaults nieuwe meerjarenplan: ‘Drive the Future’.

De investeringen in nieuwe modellen gaan naar de ontwikkeling van acht volledig elektrische auto’s en twaalf hybrides. Vijftien modellen worden met deels autonome besturing uitgerust. “Wij willen de toonaangevende producent blijven van elektrische voertuigen in massaproductie”, stelde Ghosn. Elektrische auto’s moeten volgens de ceo een belangrijke bijdrage leveren aan de winst van Renault. “In onze visie zijn elektrische auto’s een winstgevende core business van Renault.”

Samen met Nissan en Mitsubishi

Het Franse concern wil daarnaast de samenwerking met Nissan en Mitsubishi verder uitbouwen. Tot nog toe heeft de alliantie Renault-Nissan de meeste elektrische auto’s gebouwd, meldt financieel persbureau Bloomberg. De bedrijven staan nu onder druk omdat Tesla met zijn Model 3 komt en ook VW verregaande plannen heeft om EV’s voor de massa te maken. 

Naast de plannen met EV’s en autonoom rijden staat ook een verdere verbetering van de winstgevendheid op het programma. Ghosn maakte niet bekend wat er precies moet gebeuren, maar vertelde wel dat de komende kostenreductie vergelijkbaar is met die van het vorige meerjarenplan. Toen werd 3,2 miljard bezuinigd. Zo wil Ghosn de winst tot 2022 op of boven de 5 procent houden.

Renault stelt zich ten doel in 2022 vijf miljoen auto’s te verkopen, 40 procent meer dan in 2016. De groei moet vooral komen van verkopen buiten Europa, met name in China, Rusland, Brazilië, India en Iran.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.